- Norske kroner er sikker havn fra rotet i EU

Investeringsstrategen Albert Edwards advarer mot hyperinflasjon i USA og forteller hvorfor investorer bør satse på Norge.
EU NO MORE: Albert Edwards forventer at EU skal kollapse.
EU NO MORE: Albert Edwards forventer at EU skal kollapse.

Investeringsstrategen Albert Edwards er kjent som verdens mest pessimistiske finansmann. I et intervju med E24 sier han hvordan investorene kan beskytte seg fra et EU som er på tur å gå opp i limingen.

- I likehet med australske dollar, vil tiltakene i USA [se faktaboks] også trekke opp norske kroner. I tillegg er norske kroner en trygg havn fra rotet i eurosonen, sier Edwards til E24 og legger til:

- Råvareprisene vil dra nytte av overskuddslikviditet og en svak dollar, men til slutt, setter dette oss opp for en kollaps i råvarer som den vi hadde i 2008.

Lettelser - ingen lettelse

3. november annonserte sentralbanken at de vil kjøpe statsobligasjoner for 600 milliarder dollar. Dette mener han er helt feil strategi.

- Dette setter oss bare opp for mer smerte og skyver problemet tilbake. For en mann med en hammer, ser alt ut som en spiker. Den amerikanske sentralbanken tror alle problem kan løses med å trykke penger, sier Edwards til E24.

Investeringsstrategen mener at den siste handlingen til sentralbanken er en videreføring av en mislykket pengepolitikk.

- Bernanke håper, som han forklart i sin Washington Post-artikkel, at han klarer å presse opp aksjemarkedet, som igjen vil øke forbrukernes tillit forbruk. Dette er tankegangen som fikk oss inn i dette rotet, sier han.

Fremtiden er lys - så veldig mørk

Edwards forventer å se et klatrende aksjemarked i den umiddelbare fremtid, som en direkte konsekvens av den enorme mengden penger sentralbanken nå har trykket. Dette mener han likevel kun er på kort sikt.

- Neste fall vil bare være mer smertefullt, sier han.

Investeringsstrategen er negativ for fremtiden til den amerikanske økonomien, og venter et tapt tiår, som Japan måtte gjennom. Han venter å se et tiår med tilbakebetaling av lån og med svak eller ingen vekst og avslutter med en advarsel:

- Se opp for inflasjon mellom 10 og 20 prosent.

Les også:

Flere saker på E24

På forsiden nå