Norske Skog-aksjen lavest på 25 år

Norske Skogs aksje ble torsdag handlet på det laveste nivået siden 6. desember 1983.

Norske Skog

OSE
NSG
faller videre på børsen selv om bedriftsforsamlingen onsdag ga støtte til ledelsens og styrets kuttplaner.

Planene innebærer at en papirmaskin på Follum blir lagt ned. Samtidig legger en tsjekkisk og en koreansk papirfabrikk ned.

Les også: Norske Skog legger ned ved Follum

Torsdag faller aksjen rundt syv prosent og handles i 15.45-tiden på 17,95 kroner.

Det er under bunnivået på 18,242 kroner fra 1993 og det laveste siden 6. desember 1983 da kursen var 17,46 kroner, ifølge kursdatasen til Reuters.

CD-platen kom

1983 er det året Grethe Waitz vant sitt første verdensmesterskap i friidrett, CD-platen ble lansert på markedet og daværende president Ronald Reagen kalte Sovjetunionen et "ondskapens rike". I tillegg deltok titusener på karneval i Oslo.

Det siste året har langt på vei vært en annus horibilis for Norske Skog. Papirprisene har falt og næringen preges av overkapasitet. I tillegg har fallende dollarkurs barbert det som er igjen av resultater. På toppen av dette har Norske Skogs store satsing i Brasil endt i fiasko og penger rett ut av vinduet.

Analytiker Einar Kilde Evensen i DnB Nor Markets sier at det nå er svært mye usikkerhet og negativitet priset inn i Norske Skogs aksjekurs.

- Har den falt for mye, eller er det fortjent?

- Det er snart ikke egenkapital igjen i selskapet og mye gjeld. Veldig små endringer i antagelsene om fremtidig inntjening gir vanvittige utslag i verdsettelsen av aksjene, sier Evensen.

Eierkrangel

Onsdag gikk Unionens Petter A. Stordalen ut og sa at Unionen har skaffet seg støtte fra flere aksjonærer og gikk langt i antyde at han ønsker omkamp om onsdagens beslutning om nedleggelser.

Les også: Stordalen varsler omkamp

- Hvordan bidrar et slikt utspill til situasjonen for selskapet?

- Alle usikkerhet rundt selskapet er negativt. Man burde gjøre alt man kunne for å unngå det. Det er ikke bra for selskapet at man krangler i media om retningen, sier Evensen.

- Var det en riktig beslutning bedriftsforsamlingen tok?

- Ja, dessverre var det det, sier Evensen.

- Må bedre lønnsomheten

Informasjonsdirektør Tom Bratlie i Norske Skog ønsker ikke å kommentere aksjekursutviklingen.

- Det vi holder på med er å gjennomføre de tiltak som er nødvendig for å bedre lønnsomheteen. Vi må bedre lønnsomhet og restrukturere virksomheten for å få ned gjelden, sier Bratlie.

Les flere nyheter på E24.

På forsiden nå