NORSKE SKOG: - Bøllete av toppsjefene

Småaksjonæren Fay Gjester (79) ble tvunget til å gå spissrotgang da hun stemte mot lønnsøkning til toppene i kriserammede Norske Skog. - Bøllete, synes hun selv.

Norske Skogs aksjonærer har sett 70 prosent av sparepengene sine forsvinne i kursraset det siste året. Likevel synes toppene i selskapet at de fortjener mer penger for å gå på møter.

På generalforsamlingen i går gikk de inn for syv prosent økning i kompensasjonen, slik at medlemmene skal få 6000 kroner hver for hver eneste dag de skal ha møte. Ikke alle aksjonærene var like fornøyd:

- Jeg synes ikke selskapets situasjon er slik at man bør øke disse honorarene, sa en aksjonær som fra talerstolen presenterte seg som Solberg. Han gikk mot forslaget.

Mange trakk seg

I den påfølgende avstemmingen var det flere aksjonærer som rakk opp hånden for å stemme mot lønnsøkningen. Da krevde ordstyrer Helge Evju at alle som stemte mot lønnsøkningen til ham selv og andre kom opp på podiet og registrerte sin motstand.

Da trakk alle seg - unntatt Solberg og 79 år gamle Fay Gjester. Tydelig ubekvem la hun fra seg alle papirer, klatret over dem som satt ved siden av, og gikk deretter spissrotgang over gulvet for å vise de dresskledde mennene på første rad at hun synes økningen ikke burde blitt vedtatt.

- Jeg stemte mot fordi jeg synes det var gode argumenter mot å øke godtgjørelsen. Men jeg har jo bare 833 aksjer, så det hjalp ikke mye, sier Gjester til VG.

Hun har jobbet som oversetter i Norske Skog i 20 år, og likte ikke kravet om at hun måtte gå over hele gulvet for å registrere sin motstand.

- Nødvendig

Helge Evju, som ledet møtet, forstår ikke reaksjonen:

- Det er nødvendig å registrere hvem som stemmer mot, sier Evju til VG.

- Kunne dere ikke bare gått og spurt hvem hun var?

- Det er slik vi gjør det her, sier Evju.

- Du sa i møtet at økningen i godtgjørelse var på fem prosent, men i virkeligheten var den syv prosent. Regnet du feil?

- Nei, men vi runder av til nærmeste runde tall i godtgjørelsene, sier Evju.

Lederen i Bedriftsforsamlingen gikk opp 10000 kroner i året til 155000 kroner i kompensasjon, mens forsamlingens medlemmer, varamedlemmer, og valgkomiteens medlemmer gikk opp fra 5600 kroner til 6000 kroner pr møtedag.

Den varslede kampen mellom opprørerne og skogeierne i Norske Skog endte i praksis uavgjort i går. Skogeierne og valgkomiteen fikk beholde Even Mengshoel i selskapets bedriftsforsamling, som om få uker skal velge nytt styre i det kriserammede selskapet.

Men opprørerne, ledet av det kjendistunge selskapet Unionen og det amerikanske fondet Third Avenue, fikk kastet skogeier Helge Evju fra valgkomiteen, og satt inn Otto Søberg.

Flere saker på E24

På forsiden nå