Nytt spill lokker deg med 200 mill.

Lotteritilsynet og kulturministeren er kritiske til et nytt lottospill som lokker nordmenn med 200 millioner i topp-premie.
TIRRER PÅ SEG NORSK TIPPING: Eurolotto bruker Katarina Flatland for å markedsføre lottospill.
TIRRER PÅ SEG NORSK TIPPING: Eurolotto bruker Katarina Flatland for å markedsføre lottospill.

I kveld kan en heldig vinner ta potten på 200 millioner kroner.

Allerede før første trekning i EuroLotto sendes i en reklamepause på Viasat 4 i kveld, har spillet ertet på seg norske myndigheter:

Lotteri- og stiftelsestilsynet mener EuroLotto kjører slalåm mellom norske lover og regler.

Kulturminister Anniken Huitfeldt sier at spillet undergraver den norske spillpolitikken.

Les også:

Europeisk konkurranse

Med en daglig jackpot på svimlende 25 millioner euro, er det åpnet for den største gevinsten i et norsk lottospill noensinne. Skjønt, helt norsk er det ikke; spillerne konkurrerer med andre i hele Europa.

Likevel er vinnersjansen større enn Vikinglotto, der Norden og Baltikum jakter på samme jackpot, hevder Norsk Regnesentral.

- Hvis alle som i dag tipper Lotto i Norge legger inn fem rekker hver i EuroLotto, vil en nordmann teoretisk sett ta jackpoten én gang i uken, hevder Morten Klein, hovedpersonen bak EuroLotto.

Milliard

Ifølge Klein blir EuroLotto det største europeiske lottospillet med trekninger hver dag. Utformingen ligner det vi er vant til fra før:

Du skal finne frem til fem tall og to bokstaver, og hvis alle blir trukket ut, utløses jackpoten.

Dersom ingen vinner jackpoten en kveld, overføres premien til neste dag, og vokser seg større avhengig av hvor mange som spiller.

- Teknisk sett kan premien bli over en milliard kroner, men trolig vil den bli utløst før den blir så stor, sier Klein. Han sier at hver tiende rekke vinner premier som går fra to euro (16 kroner) og oppover.

Norsk lovgivning hindrer at det nye lottospillet kan registreres i Norge. Derfor drives det av svenske Cherryföretagen med lisens hos europeiske spillmyndigheter på Malta.

Man må registrere seg og opprette en konto på selskapets nettside for å kunne spille.

Halvparten av omsetningen går ut igjen til premier. Den andre halvparten går i lommene til eierne.

- Vi har lagt lista veldig høyt for å konkurrere med spill i hele Europa, inklusive Norsk Tipping, sier Klein som er spent på mottagelsen.

Anbefaler ikke

Det er også direktør Atle Hamar i Lotteri- og stiftelsestilsynet, som ser på det nye spillet som ulovlig så lenge det tilbys norske kunder:

- Jeg anbefaler folk å holde seg langt unna, sier Hamar til VG.

- Etter norsk lov er det ikke mulig å tilby store tallspill fra andre aktører enn Norsk Tipping, som har nasjonalt monopol.

Hamar mener det er uheldig at "norske" TV-kanaler med base i England markedsfører pengespill som går bakveien inn i Norge. Han hevder at Lotteri- og stiftelsestilsynet har fått en rekke klager fra nordmenn som ikke har fått premier fra utenlandske spill.

- Vi kan heller ikke si om det er trygt å delta eller om rett person får rett premie. For norske spill er det utarbeidet et kontrollregime og klageregelverk som sikrer dette, sier Hamar.

Kan ikke gjøre noe

Kulturminister Anniken Huitfeldt er på ingen måte begeistret.

- Spill som EuroLotto bidrar til å undergrave de hensynene som er viktige i den norske spillpolitikken. EuroLotto har ikke tillatelse i Norge, selv om det tilbys fra utlandet, sier Huitfeldt til VG.

Men så lenge EuroLotto følger reglene i landene de opererer fra, kan ikke myndighetene hindre at nordmenn jakter på jackpoten.

Vinner du, er premien din.

Norsk Tipping vil ta opp kampen om dem som vil spille om gigantpremiene.

- Vi samarbeider med selskaper i andre land for å tilby spillet Euro Jackpot. Vi venter på en avgjørelse fra departementet og noen av våre samarbeidspartnere, sier kommunikasjonssef Magne Vikøren.

Vikøren i Norsk Tipping registrerer at stadig flere private aktører prøver å sko seg på lottomarkedet.

- Det er en trend de siste årene at publikum ønsker nye lottospill med høyere premier. Derfor samarbeider vi med spillselskaper i andre land for å tilby et spill som heter Euro Jackpot. Vi venter på en avgjørelse fra departementet her i Norge og hos noen av samarbeidspartnerne, sier Vikøren.

Han understreker at de nye aktørene har et ganske annet formål med virksomheten.

- Hele overskuddet til Norsk Tipping går til samfunnsnyttige formål, og vår jobb blir derfor å tilby så gode og ansvarlige spill at folk velger disse fremfor de private aktørene, sier Vikøren.

Les også:

Flere nyheter på E24.

På forsiden nå