Obama gir jobb til økonomiske støttespillere

Amerikanske diplomater er kritiske til at personer som har hjulpet USAs president med å finansiere valgkampen, blir utpekt som ambassadører.

<p><b>I HARDT VÆR:</b> President Barack Obama kritiseres for valget av ambassadører. Flere av dem bidro under presidentkampanjen i 2009 og 2013.<br/></p>

I HARDT VÆR: President Barack Obama kritiseres for valget av ambassadører. Flere av dem bidro under presidentkampanjen i 2009 og 2013.

- Det er en reell bekymring for karrierediplomater. Vi ønsker en debatt om kvalifikasjoner, ikke om politisk innflytelse eller donasjoner, sier presidenten i American Foreign Service Association (AFSA).

AFSA består av nåværende og tidligere amerikanske diplomater.

Færre karrierediplomater

Ifølge AFSA har antall politisk utpekte ambassadører fra USA aldri vært høyere. Antallet har tidligere ligget på 37 prosent under president Barack Obama, men steg i løpet av Obamas andre periode til 53 prosent. Under tidligere presidenter har om lag 30 prosent av USAs ambassadører vært politisk utpekte, mens 70 prosent har vært karrierediplomater, ifølge foreningen.

Republikanerne har også rettet kraftig kritikk mot utpekelsen av USAs nye ambassadører. Nasjonalkomiteen i det republikanske partiet har nå gitt ut en guide til hvordan man kan bli ambassadør under Obama.

- Samle inn penger, finn et land og besøk landet minst én gang, heter det i guiden som latterliggjør presidentens valg av ambassadører.

Ambassadør-tabbe

George James Tsunis, som er utpekt til ny amerikansk ambassadør i Norge, ga inntrykk av å ha begrensede kunnskaper om Norge og et heller negativt syn på Frp da han ble grillet i Kongressen i januar.

De pinlige uttalelsene kom under en høring i Senatet, da forretningsmannen blant annet kalte statsminister Erna Solberg (H) for president og gjentok de vanlige mytene om Fremskrittspartiet i utlandet.

Tsunis viste blant annet til Frp som «marginale elementer» som «spyr ut sitt hat», og uttalelsene fikk mye oppmerksomhet både i USA og Norge.

Til TV 2 har Tsunis uttalt at han angrer på uttalelsene og at han aldri mente å såre noen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå