- Ikke se Afrika under ett!

Økende beskyttelse over egne handelsgrenser setter en stopper for verdensøkonomien. - Barrierene må settes ned, mener zambisk økonom.

<p><b>MER ENN RÅVARER:</b> I ett intervju med E24 gjorde den anerkjente økonomen Dambisa Moyo klart at det er mer enn råvarer i Afrika. Hun er for andre kanskje best kjent som kritikeren bak utviklingshjelp.<br/></p>

MER ENN RÅVARER: I ett intervju med E24 gjorde den anerkjente økonomen Dambisa Moyo klart at det er mer enn råvarer i Afrika. Hun er for andre kanskje best kjent som kritikeren bak utviklingshjelp.

Myten at Afrika i hovedsak handler om råvarer er feil.

Det mener den velrenommerte økonomen og forfatteren, Dambisa Moyo:

- I dag er det 20 børser i Afrika, og hele 17 av dem er ikke råvarebaserte, sier hun til E24. 

I ett eksklusivt intervju med E24 i forbindelse med at Moyo deltok på Skagens nyttårskonferanse i Oslo poengterer hun at de afrikanske landene kan vise til en stabil og god vekst de siste årene.

Syv av verdens mest hurtigvoksende økonomier er plassert på det afrikanske kontinentet, viser tall fra Det internasjonale pengefondet (IMF). Kun India og Kina kan vise til tilsvarende tall.

Som eksempler på bransjer det er god vekst trekker hun frem bank, forsikring, logistikk og telekommunikasjon. 

- Vil skape problemer

Den største globale utfordringen er nullvekst, mener Moyo:

- Ingen vekst vil skape problemer for politikken, levestandarden vil reduseres og arbeidsledigheten vil øke med mer.

Noen sammenligner utover dette ønsker hun ikke å gjøre om Afrika.

Til det er forskjellene mellom landene for store.

Verdensomfattende utfordringer

Under foredraget hennes tidligere på dagen pekte hun på fire store utfordringer for verdensøkonomien, som er økende i omfang:

  • Finansiell undertrykkelse 
  • Proteksjonistisk politikk
  • Verdens handelsorganisasjon
  • Flere regionale handelspartnerskap

Flere land i fremvoksende økonomier, deriblant en rekke afrikanske land, opplever store problemer med å få solgt varene sine til den vestlige verden.

- En økende grad av proteksjonisme er blant de største utfordringene i dagens globale økonomi, sier Moyo.

Dette til tross for at data fra Det internasjonale pengefondet (IMF) viser en årlig vekstrate på 5,6 prosent for landene i Afrika sør for Sahara siden år 2000. Til sammenligning er tilsvarende tall for G7-landene 1,2 prosent.

Det er ventet mer enn en dobling av den yrkesaktive befolkningen frem mot 2050.

Dette gir et anslag på rundt 12,6 yrkesaktive per pensjonist samme år, rundt seks ganger så mange som i Europa.Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå