Økonomer venter vekst i amerikansk industri

Men økonomien er fortsatt for skjør til at Obama kan være trygg på gjenvalg til høsten.

GJENVALGKAMP: Barack Obama håper på drahjelp fra økt øknomisk vekst når han i disse dager trapper opp valgkampen til høstens presidentvalg.
GJENVALGKAMP: Barack Obama håper på drahjelp fra økt øknomisk vekst når han i disse dager trapper opp valgkampen til høstens presidentvalg.

I uken som kommer legger det amerikanske næringsdepartementet frem fersk statistikk på ordreinngangen i industrien i USA.

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg er medianforventingen til de 70 økonomene de har spurt at ordrer på varige varer steg med 3 prosent i februar, noe som vil være den fjerde måneden med oppgang på de siste fem månedene.

Det skjer etter at stadig færre har søkt om arbeidsledighetstrygd de siste månedene, et klart tegn på at det skapes flere jobber i den amerikanske økonomien.

- Det er bedringen i jobbmarkedet som driver investeringene oppover. Etter hvert som økonomien vokser vil flere og flere bedrifter gjøre investeringer for å få sin del av veksten, sier seniorøkonom Russell Price ved Ameriprise Financial.

Dermed ligger det an til at neste uke vil bringe med seg flere tegn på at den amerikanske økonomien er på bedringens vei, tross laber etterspørsel fra Europa og stigende oljepriser internasjonalt.

Forsiktig kampanje

Om den økonomiske veksten er sterk nok til å sikre president Barack Obama gjenvalg gjenstår imidlertid fortsatt å se.

Da Obama-kampanjen nylig lanserte sin første påkostede reklamevideo var hovedbudskapet at «det kunne vært mye verre».

Filmen er i hvert fall mindre optimistisk enn den legendariske valgkampvideoen «It's morning again in America», som Ronald Reagan brukte da han vant en av de mest knusende seirene i historien i amerikansk presidentvalghistorie i 1984.

Det ar også sist gang en president ble gjenvalgt med over syv prosent arbeidsledighet.

- Obama har bidratt til at den økonomiske situasjonen i USA er mye bedre enn den kunne vært, med tanke på hvor ille det stod til da han tok over. Det er dette den nye valgkampvideoen vil bygge opp om, sier Alf Tomas Tønnesen.

Førsteamanuensisen fra Høgskolen i Volda følger amerikansk politikk tett, og mener Obama har gjort mange viktige grep som nå sørger for at pilene peker i riktig retning.

- Arbeidsledigheten har kommet ned mot åtte prosent. Selv om det fremdeles er høyt er det mye som går i riktig retning i amerikansk økonomi, sier han til E24.

LES OGSÅ: Obama lanserer ny Verdensbank-sjef

- Reddet bilindustrien

Blant bransjene som nå bidrar sterkest til veksten i industriproduksjonen er bilfabrikkene.

Ifølge Ward's Automotive Group var bilsalget i USA i februar på det høyeste nivået på fire år, noe som er blant hovedgrunnene til at det private forbruket i USA spås å ha steget med 0,4 prosent i forrige måned.

Obamas beslutning om å gå inn på eiersiden da konkurs truet bilfabrikkene i USA får også rikelig med oppmerksomhet i valgkampvideoen.

- Historien om redningen av bilindustrien er veldig troverdig. Det var en vanskelig avgjørelse for den ferske presidenten, men han stilte tøffe krav mot å stille opp med redningspakken og bidro til å redde bilindustrien, mener Tønnesen.

At den mest sannsynlige republikanske presidentkandidaten, Mitt Romney, argumenterte mot redningspakken bidrar nok også til at amerikanske velgere vil høre mye om den saken i månedene fremover fra Obamas kampanjeorganisasjon.

Allikevel spår Tønnesen at Obamas gjenvalg først og fremst avhenger av hvordan han oppfattes av de brede velgermassene.

- Om republikanerne lykkes i å fremstille Obama som en europeisk sosialdemokrat vil han slite med å bli gjenvalgt. Selv vil han nok helst fremstå som arvtakeren presidenter som Eisenhower, som huskes for store investeringer i infrastrukturen i USA, og klarer han det ligger alt til rette for fire nye år, sier han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå