Dette skjer denne uken: Boligpriser, brexit og «månedens viktigste tall»

Her er de viktigste hendelsene i økonomi- og finansverdenen i uken vi går inn i.


<p><b>BREMSER FALLET?</b> En oppdatering på norske boligpriser er blant godbitene i ukens kalender.</p>

BREMSER FALLET? En oppdatering på norske boligpriser er blant godbitene i ukens kalender.

Det norske boligmarkedet utviklet seg sterkere enn ventet i oktober, men ekspertene mente det var for tidlig å si om den sesongjusterte månedsveksten var starten på et trendskifte.

Denne uken kommer en ny indikasjon, idet boligpristallene for november blir presentert på tirsdag.

– Jeg tror vi er i ferd med å flate ut, sier Aktiv-megler Eivind Braastad til E24.

Tiden vil vise.

Kort tid i forveien slippes Norges Banks forventningsundersøkelse Regionalt nettverk, der man gjennom en spørrerunde tar temperaturen på tilstanden i norsk økonomi. Forrige gang viste undersøkelsen at norske bedrifter venter fortsatt moderat vekst i produksjonen det neste halve året.

Den norske makrouken rundes så av med industriproduksjonstall for oktober, signert Statistisk sentralbyrå.

Brexit og «månedens viktigste tall»

Uken vi nå går inn i kan bringe med seg en ny omdreiing i brexit-komplekset, i det den britiske statsministeren Theresa May mandag setter kursen mot Brussel. Her skal hun blant annet spise lunsj med EU-kommisjonær Jean-Claude Juncker og EUs brexit-sjef Michel Barnier.

Fra Europa er det ellers verdt å merke seg at det kommer en oversikt over britiske industriordre mandag.

På den andre siden av Atlanteren legges først en innkjøpssjefsindeks for amerikansk tjenesteytende sektor fra Institute for Supply Management (ISM) frem tirsdag, private ledighetstall fra ADP onsdag, før uken rundes av med «månedens viktigste tall» fredag.

Sistnevnte er et økenavn på sysselsettingsrapporten «Non-farm payrolls», som viser utviklingen i jobbmarkedet i USA utenfor landbruket. Denne akkompagneres av en oppdatering på den amerikanske ledigheten.

Det ble i oktober skapt 261.000 jobber utenom landbruket i USA – et markant oppsving fra en svak september måned – mens ledighetsraten kom inn lavere enn ventet på 4,1 prosent.

Før man går inn i neste helg slippes det ellers en oversikt over utviklingen i japansk brutto nasjonalprodukt, samt en handelsbalanseoversikt fra Kina.

Fly og farma

I markedet er det relativt få kalenderfestede hendelser, men utviklingen før og gjennom helgen kan bli toneangivende for hvordan uken vil starte.

Ikke minst vil Senatets ja til ny skattereform i USA kunne bidra til et løft i aksjemarkedet.

– Alt annet like er dette positivt for aksjer, sier sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea.

Markedet fordøyer ellers Opec og deres samarbeidspartneres beslutning om å forlenge oljekutt-avtalen, og man vil holde et øye på utviklingen i Flynn-sagaen. Mot slutten av uken skal Kongressen i USA behandle en ny, midlertidig budsjettfullmakt.

Den flyinteresserte bør merke seg at Norwegian og SAS slipper trafikktall for november henholdsvis på onsdag og torsdag. De to flyselskapene har hatt divergerende utvikling.

– Norwegian fraktet i oktober flere passasjerer, men opererer med svakere marginer (yield), mens SAS i samme periode hadde færre reisende og høyere inntekt per passasjer.

Av norske selskapsnyheter kan investorene ellers skjelne mot Nel, som i helgen har meldt at selskapet har havnet i patentstrid med en av sine leverandører. Sent søndag ble det også kjent at det går mot en fusjon av enorme dimensjoner i amerikansk helsesektor.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå