Disse traff best og dårligst på spådommene om norsk økonomi

Norges Bank går av med seieren i årets prognosekonkurranse, mens pengefondet må ta til takke med jumboplassen. På oljepris traff sentralbanken best.


<p><b>TRAFF BEST:</b> Norges Bank stikker av med årets prognosepris. Her holder sentralbanksjef Øystein Olsen nok en gang renten i ro, ved en tidligere anledning. Fra v. Ida Wolden Bache er direktør i avdelingen Pengepolikk.</p>

TRAFF BEST: Norges Bank stikker av med årets prognosepris. Her holder sentralbanksjef Øystein Olsen nok en gang renten i ro, ved en tidligere anledning. Fra v. Ida Wolden Bache er direktør i avdelingen Pengepolikk.

Når de forskjellige prognosemakerne titter inn i spåkulen for å fortelle hva vi kan forvente oss av arbeidsledighet, kronekurs og oljepris i fremtiden ender det noen ganger med bom.

Men noen har flere innertiere enn andre, og organisasjonen Samfunnsøkonomene kårer hvert år den institusjonen som treffer best med sine spådommer om norsk økonomi.

I dag ble årets utgave av prisen delt ut på valutaseminaret avholdt av organisasjonen Samfunnsøkonomene.

Og det er Norges Bank som stikker av med seieren.

Det skjer etter at sentralbankens økonomer havnet på pallen i 7 av 10 delkonkurranser, som inkluderer blant annet bruttonasjonalprodukt, investeringer, arbeidsledighet og inflasjon.

På plassene bak følger Nordea og SSB.

I den motsatte enden ser vi at utlandske aktører nok ikke har fingeren like mye på pulsen som de hjemlige aktørene.

EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) havner på 13. plass og 15. plass, hvor sistnevnte plass (som kapres av IMF) er jumboplassen.

Knuste konkurrentene

Genaro Sucarrat fra BI, som deler ut prisen, noterer seg at Norges Bank vinner med en usedvanlig klar margin.

– Så vidt meg bekjent har ingen vunnet prisen med så stor margin før, skriver han i en e-post til E24.

For sentralbankens del er dette den fjerde seieren. Også i 2009, 2011 og 2014 gikk sentralbanken til topps. Det er også første gang noen stikker av med prisen for fjerde gang.

Ida Wolden Bache, direktør for pengepolitikk i Norges Bank, sier sentralbanken «traff gjennomgående nokså godt» i prognosene om norsk økonomi.

– Det er en hyggelig anerkjennelse av det gode arbeidet de dyktige medarbeiderne i Norges Bank gjør, og en inspirasjon til det videre arbeidet, sier hun om prisen.

Prognoseprisen, som er den tolvte i rekken, er basert på prognosene for 2016, som senest ble gitt i 2015.

Bache peker på at norsk økonomi på den tiden var hardt rammet av oljesjokket.

Som kjent bunnet oljeprisen ut på under 30 dollar fatet i starten av 2016.

Samme vår kuttet Norges Bank styringsrenten til rekordlave 0,5 prosent, der den har ligget siden.

– Norsk økonomi var preget av oljenedturen. Det var vanskelig å vite hvor langt ned økonomien skulle, og når den skulle snu. Det var en spennende tid og en krevende tid å lage prognoser for, sier Bache.

Traff best uten prognose

Nettopp oljeprisen er en kategori der Norges Bank traff langt bedre enn konkurrentene.

Men sentralbanken lager faktisk ikke egne oljeprisprognoser.

Den legger heller til grunn prisen på finansielle oljekontrakter som handles i markedet.

– På oljeprisene legger vi terminprisene til grunn. I dette tilfellet ga det en god prognose, sier Norges Bank-direktøren.

Etter årets seier rykker også sentralbanken opp til første plass på adelskalenderen, som er gjennomsnittsplasseringen i konkurransene de tre siste årene.

Etter årets seier rykker også sentralbanken opp til første plass på adelskalenderen, som er gjennomsnittsplasseringen i konkurransene de tre siste årene.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå