Draghi har slukt statsgjeld for nesten 10.000 milliarder: - Vil slippe opp for papirer å kjøpe

Sentralbanksjef Mario Draghi blir nødt til å lempe på renteregel for å kunne kjøre seddelpressen på høygir, mener eksperter.<p>MINUSRENTER: Sentralbanksjef Mario Draghi i den europeiske sentralbanken (ESB) kan ikke kjøpe verdipapirer med rente lavere enn minus 0,4 prosent. Det vil endres, tror analytikere.</p>

MINUSRENTER: Sentralbanksjef Mario Draghi i den europeiske sentralbanken (ESB) kan ikke kjøpe verdipapirer med rente lavere enn minus 0,4 prosent. Det vil endres, tror analytikere.

I kampen for å få opp en blodfattig inflasjon og økonomisk vekst har den europeiske sentralbanken (ESB) slukt store mengder verdipapirer.

Den største beholdningen er statsgjeld. Siden januar i fjor har ESB kjøpt statsobligasjoner til nærmere 1,1 billion euro, eller over 9.800 milliarder kroner (se faktaboks nederst).

Kjøpsprogrammet av verdipapirer, også kjent som kvantitative lettelser eller enkelt sagt pengetrykking, følger en tilsvarende oppskrift som tidligere er gjennomført av sentralbanker som den amerikanske og japanske.

– Slipper opp for papirer å kjøpe

Men selvpålagte regler legger begrensninger.

ESB kan blant annet ikke kjøpe gjeldspapirer med en rente under innskuddsrenten i sentralbanken, som for tiden er på minus 0,4 prosent.

Selv om en av hensiktene er å presse ned rentenivået, for på den måten å stimulere økonomien, er det ikke helt problemfritt at markedsrentene har blitt stadig lavere. Det betyr nemlig at universet av mulig ting å kjøpe stadig har krympet.

Den europeiske sentralbanken presenterer rentebeslutningen torsdag klokken 13.45. Få nyheter og reaksjoner først på E24.

Spesielt land som er ansett å ha solide statsfinanser, som Tyskland, har sett rentene på statsgjeld falle kraftig. Tyske statsrenter har vært negative helt opp til ti års løpetid, og tiårsrenten vaker nå rett over null.

– Man vil etter hvert slippe opp for papirer å kjøpe, gitt de begrensningene man har om blant annet mengden papirer fra hvert land, og at de ikke skal ha en rente under innskuddsrenten, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

– Et av hovedproblemene er at det er så lav rente på en god del av statspapirene de kunne kjøpt, påpeker han.

Artikkelen fortsetter under bildet

 <p>Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror ESB vil endre selvpålagt renteregel.</p>

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror ESB vil endre selvpålagt renteregel.

Ifølge beregninger fra Nordeas Europa-økonomer vil ESB treffe disse restriksjonene i februar, noe de mener innebærer at sentralbanksjef Mario Draghi må ta grep for å håndtere knappheten av obligasjoner som er mulige å kjøpe.

– Må endre rentebetingelsene

Siden restriksjonene er selvpålagte er imidlertid ikke løsningen verre enn at sentralbanken selv letter på kravene.

Ifølge Bruce er det naturlig at det kommer en lempelse slik at det kan kjøpes papirer som har lavere rente enn innskuddsrenten i sentralbanken.

Hovedpoenget er at man går mot dette tidspunktet, slik at man må gjøre noe hvis kjøpene av verdipapirer skal fortsette slik vi tror, sier sjefanalytikeren.

Også varigheten av verdipapirkjøpsprogrammet, i utgangspunktet minst frem til mars 2017 og til inflasjonen har nådd målet, er på agendaen. Ikke minst fordi det har blitt spekulert i en nedtrapping.

Endringer i pengepolitikken er likevel ikke sannsynlig ved ESB-møtet torsdag denne uken, tror økonomene. De peker heller ut rentemøtet i desember, der ESB slipper nye prognoser, som tidspunktet der endringer kan bli annonsert.

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB sier det største fokuset i markedene før rentemøtet torsdag er ryktene om en mulig nedtrapping av verdipapirkjøpene, samt forventninger om at Draghi vil avvise ryktene.

artikkelen fortsetter under bildet

 <p>Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB tror desember er tidspunktet for nyheter fra ESB.</p>

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB tror desember er tidspunktet for nyheter fra ESB.

– Hva gjelder obligasjonsprogrammet er det kanskje vanskelig for ESB å oppnå dette programmet, eller eventuelt øke det, med dagens tekniske restriksjoner. Det er restriksjoner som man selv har valgt å innføre og dermed selv kan endre hvis det skulle bli nødvendig. Vi tror ESB vil gjøre dette, men tidligst i desember.

Den oppfatningen deler seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

– Skal man forlenge eller utvide kjøpene vil man trolig måtte gjøre noe med rentebetingelsene. Rett og slett for å ha papirer å kjøpe.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå