Olav Chen tror på fem renteøkninger

Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning støtter Ragnar Nymoens prognose.
<b>SLIK VEKTER DU:</b> Seniorforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning mener man først og fremst bør bruke den økonomiske syklusen, vekst, inflasjon og rentenivå til å avgjøre vektingen i aksjer.
SLIK VEKTER DU: Seniorforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning mener man først og fremst bør bruke den økonomiske syklusen, vekst, inflasjon og rentenivå til å avgjøre vektingen i aksjer.

Tidligere denne uken argumenterte professor Ragnar Nymoen ved Universitetet i Oslo for at rentetoppen på boliglån ikke er nådd før vi er oppe i 9 prosent. Det tilsier en styringsrente fra Norges Bank på 7,5-8 prosent.

Porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning, Olav Chen, gir Ragnar Nymoen støtte i hans prognose.

- Ett år frem i tid tror jeg på en rente rundt 6 prosent, men risikoen er at inflasjonen fortsetter å stige, og da tror jeg det kan komme to eller tre renteøkninger til neste år, sier Chen til E24.

Han tror dermed ikke rentetoppen er nådd på en stund.

- Norges Bank vil heve renten på onsdag og i sine prognoser heve rentebanen, sier han.

Rentebanen er Norges Banks egne prognoser på forventet utvikling i styringsrenten.

Les også: Professor spår boligrente på 9 prosent

- Rentetoppen er nådd

- Jeg kan ikke overprøve metoden til Nymoen. Han har truffet bra på inflasjon, og dermed renter, tidligere. Det er mye usikkerhet, så selv om jeg er uenig, skal jeg være forsiktig med å si at han er på jordet, og vi har rett, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor.

Dørum mener rentetoppen er nådd, og dermed at Gjedrem vil holde renten i ro på rentemøtet førstkommende onsdag. Dette begrunner han med at både norsk og internasjonal økonomi bremser. Finanskrisen har i tillegg ført til et såpass høyt risikopåslag at sentralbanken kan være mer tilbakeholden.

Les også: Kraftig fall i rentene

- Kaster sten i glasshus

SSB var tidlig ute med å kritisere Nymoen sine prognoser og poengterte at deres anslag er vesentlig lavere.

- SSB kaster litt sten i glasshus her. De er gode på arbeidsmarkedet, men i prognoser på inflasjon og renter er de helt bak mål, sier Chen.

Han mener SSB har vært verst av alle til å spå renten de siste tre årene. Anslagene deres, både på inflasjons- og renteutvikling, har systematisk vært for lave.

Chen får støtte fra Dørum i at SSB er veldig forsiktige i sine anslag. SSB har spådd de laveste rentene i Europa de siste årene. Dørum påpeker at dette kan være grunnen til at de ligger lavt på de norske renteanslagene. Argumentet baserer seg på at internasjonale renteforskjeller er en driver for kronekursen.

Det er verdt å merke seg at Norges Bank Watch 2008, en slags tenketank, også har tillit til Nymoens modell. De har anbefalt Norges Bank å implementere tilsvarende modeller.

Les mer om makro og politikk på E24

Til E24-forsiden

På forsiden nå