Den nye oljeministeren om de store energispørsmålene

Fra ordførerkontoret i Os har Terje Søviknes sett effektene av «oljebremsen» på nært hold. Nå skal han lede energisektoren inn i en omskiftelig fremtid.


<p><b>SKIFTE I SJEFSTOLEN:</b> Påtroppende olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) mottar nøkler til kontoret av avtroppende minister Tord Lien (Frp) på olje- og energidepartementet tirsdag kveld.</p>

SKIFTE I SJEFSTOLEN: Påtroppende olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) mottar nøkler til kontoret av avtroppende minister Tord Lien (Frp) på olje- og energidepartementet tirsdag kveld.

– Det har vært tøft. Daglig har det vært nyheter i mediebildet om at bedrifter har måttet gå til permisjoner eller oppsigelser, og i neste omgang har dette gitt økt ledighet, sier den nye olje- og energiministeren Terje Søviknes til E24.

Tirsdag kveld mottok Søviknes kontornøklene fra sin forgjenger, Tord Lien. Den tidligere Os-ordføreren får med dette ansvaret for en næring som har slitt tungt under lave oljepriser i over to år.

Søviknes forteller at den såkalte «oljebremsen» har kunnet merkes godt fra ordførerkontoret.

– Mange enkeltpersoner har plutselig stått der uten å vite hva de skulle gjøre, og dette er personer som i mange år var veldig ettertraktet. Det har vært en tøff overgang for mange, og ikke minst har mange familier kjent på usikkerhet om fremtiden, sier han.

– Man er preget. Men det er muligheter, og det er de mulighetene vi i regjeringen skal være med på å få frem.

De store spørsmålene

Nøkkelseansen ble dekket av et fulltallig pressekorps, og Søviknes fikk en rekke spørsmål om blant annet klima og miljø. Dette skyldes ikke minst den samtidige innsettelsen av Per-Willy Amundsen, en uttalt «klimaskeptiker», som justisminister.

Slik stiller den ferske oljeministeren seg til noen av de store spørsmålene innen olje- og gasspolitikken:

  • Er klimaendringene menneskeskapte?

Ja og nei, mener Søviknes.

– Det er noen svingninger som er naturlige. Det ser man om man tar det store, lange, historiske blikket. Men så er jeg blant dem som er tydelig på at også menneskeskapt aktivitet påvirker klimaet, sier han.

Søviknes ønsker dermed å følge det han kaller «føre var-prinsippet», som i praksis vil si å videreføre regjeringens politikk.

  • Bør Lofoten og Vesterålen åpnes for oljevirksomhet?

Nei, i hvert fall ikke nå.

– Det skal ikke denne regjeringen gjøre. Vi forholder oss til Sundvollen-erklæringen og samarbeidsavtalen med Venstre og KrF.

  • Hvor viktig blir oljen for Norge fremover?

Vi skal leve av olje og gass i mange tiår fremover, mener Søviknes.

– Vi skal huske på at norsk petroleumsindustri er blant de beste i verden på utslipp fra produksjonen. Klimamålene skal nås ved at de som forbrenner energien tar kuttene. Det er bedre at vi utnytter våre ressurser på olje og gass enn at man gjør det i land som har høyere utslipp fra sin produksjon, sier han.

  • Er gass et skritt på veien for å nå klimamålene?

Ja, mener statsråden.

– Tord har vært opptatt av dette, og det vil jeg også være opptatt av: Gass er en av løsningene på Europas klimautfordringer, fordi man kan erstatte kull med gass.

Ønsker grønt skifte velkommen

Parallelt med å sikre stabile rammevilkår og nye områder for leting og utvinning av olje og gass, ønsker imidlertid Søviknes at Norge skal ta en lederrolle i det grønne skiftet.

– Dette vil gå hånd i hånd, sier han.

Søviknes roser forgjengeren Tord Lien for at hans offensive olje- og gasspolitikk.

– Han har både vært tydelig på at vi må skaffe nye arealer for å oppnå økt aktivitet og skaffe nye arbeidsplasser der, men samtidig har han jobbet med forskning og teknologiutvikling og gitt konsesjoner for fornybar energi, sier Søviknes.

Han ønsker for øvrig miljøbevegelsen velkomment til samtaler på sitt nye kontor.

– Det er ikke noe enten eller, det er både og, sier Søviknes.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå