Jurister forbereder klima-søksmål mot staten

En gruppe jurister med høyesterettsadvokat Pål W. Lorentzen i spissen forbereder en rettssak mot staten dersom den ikke snur om oljeutvinning i nordområdene.


<p>GOLIAT-PLATTFORMEN: En gruppe jurister bruke grunnloven i et forsøk på å hindre politikerne i å legge til rette for mer oljeutvinning i nordområdene.</p>

GOLIAT-PLATTFORMEN: En gruppe jurister bruke grunnloven i et forsøk på å hindre politikerne i å legge til rette for mer oljeutvinning i nordområdene.

Et omfattende arbeid er i gang for å vurdere om regjeringen er i ferd med å bryte grunnloven etter at den i fjor utlyste konsesjoner for oljeutvinning i Barentshavet.

– Gjennom Grunnlovens paragraf 112 er våre folkevalgte rettslig forpliktet til å føre en politikk som ikke ødelegger kloden for de neste generasjonene. Vi skal nå arbeide med å utrede hvilke begrensninger paragraf 112 legger på hva politikerne kan bestemme når det gjelder for eksempel oljeutbygging, sier Lorentzen til Bergens Tidende.

 <p>ADVOKAT: Pål W. Lorentzen.</p>

ADVOKAT: Pål W. Lorentzen.

Les også: Her kommer Goliat til Hammerfest

Han mener politikerne har sviktet befolkningen og at det er vil være svært viktig at det gjennom en rettssak vil bli trukket en linje for hvilke begrensninger den aktuelle paragrafen setter på politikernes handlingsrom.

– Mange setter sin lit til at denne bestemmelsen skal redde kommende generasjoner, sier den erfarne advokaten, som har støtte fra klimaorganisasjoner, kunstnere og flere tusen privatpersoner.

Les også: - Norge kan tape enorme verdier

– Det er viktig for meg å understreke at det ikke er tatt ut søksmål, og det er heller ikke bestemt hvilke advokater som skal stille i en eventuell rettssak. Det blir århundrets rettssak i Norge, sier Lorentzen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå