Opecs oljefest fortsetter: Statoil verdt 40 milliarder mer

Oljeprisen fortsetter å stige, og er opp mer enn seks dollar fatet siden onsdag morgen. Statoils verdi har økt med nær 40 milliarder kroner.


<p><b>PLANEN VIRKER:</b> Oljeprisen øker videre torsdag etter Opec-landenes planer om produksjonskutt, og det har Statoil-aksjen tjent på. Men trolig må prisen holde seg høy en stund for å bidra til økt aktivitet i oljesektoren her hjemme. Bildet er fra Bahrain, en øystat mellom Saudi-Arabia og Qatar.</p>

PLANEN VIRKER: Oljeprisen øker videre torsdag etter Opec-landenes planer om produksjonskutt, og det har Statoil-aksjen tjent på. Men trolig må prisen holde seg høy en stund for å bidra til økt aktivitet i oljesektoren her hjemme. Bildet er fra Bahrain, en øystat mellom Saudi-Arabia og Qatar.

Brent-olje handlet torsdag til over 54 dollar fatet for første gang siden juli i fjor.

Det bidro til at en oljetung Oslo Børs stengte på ny rekord torsdag, med hovedindeksen opp 0,94 prosent for dagen til 662,79 poeng. Forrige rekord ble satt 15. april 2015.

Rekorder i aksjemarkedet til tross: De siste to årene har oljeprisen vært en hodepine både for Statoil og for Norge.

Prisfallet fra 2014 gjorde at Statoil og andre globale oljeselskaper snurpet igjen lommebøkene og utsatte prosjekter, noe som rammet leverandørene. Bare i Norge er 40.000 oljejobber annonsert kuttet.

Onsdag endret Opec taktikk, etter to år med oljepriser på nivå med tidlig på 2000-tallet. Pumpene skal ikke lenger gå for fullt i Midtøsten. Nå skal prisene opp.

– Det er mye

Det var usikkert om Opec ville klare å kutte, og oljeprisen steg derfor kraftig etter hvert som ryktene om enigheten kom. Siden onsdag morgen er oljeprisen opp med mer enn seks dollar fatet, noe som er uvanlig på så kort tid.

– Det er mye, sier Nordea-analytiker Oddvar Bjørgan til E24.

– Jeg har gått ut fra at hvis Opec kuttet rundt en million fat så ville prisen kunne gå til rundt 55 dollar per fat. Spørsmålet nå blir hvor den går hen videre, sier han.

Oljeprisen er avgjørende for aktivitetsnivået i Statoil, og for markedets tro på selskapets evne til å tjene penger fremover. De siste to dagene har selskapet opplevd en kraftig verdiøkning.

Siden onsdag morgen har Statoil-aksjen steget med 12 kroner, noe som har økt selskapets markedsverdi med 39 milliarder kroner til nær 490 milliarder kroner.

Mange aksjer innen oljeservice har også tjent på oppgangen i oljeprisen. Seadrill er verdt 13,58 milliarder kroner, nesten tre milliarder mer enn onsdag morgen. Aker Solutions er verdt 10,9 milliarder kroner, opp 1,3 milliarder kroner på to dager.

Gir sikkerhet

For Statoil og de andre oljeselskapene er signalet om at Opec vil forsvare oljeprisen positivt, tror Bjørgan.

Nordea-analytikeren viser blant annet til at BP torsdag gav tommelen opp til andre fase av Mad Dog-feltet i Mexicogulfen. Ifølge Wall Street Journal er kostnadene kuttet til ni milliarder dollar (76 milliarder kroner) fra et anslag på 20 milliarder dollar i 2013.

– Jeg tror Opec-avtalen gjør at de store oljeselskapene nå antar et gulv på rundt 50 dollar fatet, sier Bjørgan.

– Det betyr at noen flere prosjekter vil kunne sanksjoneres. Men det er de gamle prosjektene, som BPs Mad Dog 2. Man ser at break even (prisen hvor et felt er lønnsomt) faller ned mot 40 dollar fatet på en del slike prosjekter, sier han.

– Selskapene har typisk halvert investeringene og balanseprisen i disse prosjektene som har lagt i skuffen siden oljeprisen stupte i 2014, legger han til.

Norske prosjekter

Med en oljepris godt over 50 dollar fatet begynner det å nærme seg et nivå hvor oljeselskapene kan begynne å tjene penger igjen.

Statoil har sagt at selskapet vil gå kontantmessig i pluss hvis oljeprisen er på 60 dollar fatet neste år og 50 dollar fatet i 2018.

Men både oljeselskapene og servicebransjen har brent seg på å bygge for mye kapasitet i perioden med oljepriser over 100 dollar fatet fra 2011 til 2014. Noen ny investerings-bonanza er derfor lite sannsynlig, med mindre oljeprisen blir stabilt høyere over en viss periode.

– Jeg tror nok helst at selskapene ønsker å se at dette varer, og se en viss stabilitet i oljeprisen før de tar mange nye investeringsbeslutninger, sier Bjørgan.

Noen prosjekter her hjemme har likevel kuttet kostnadene så kraftig at de faktisk kan være lønnsomme også uten at oljeprisen kommer opp på 60 dollar fatet, tror Nordea-analytikeren.

– Hvis du ser på prosjekter som har lagt i skuffen her hjemme, som Johan Castberg, så er det rimelig å anta at det kan bli besluttet selv om oljeprisen ikke har gått i 60 dollar fatet, for det er modnet over lengre tid og man har åpenbart lyktes i å drive break even-prisen ned mye, sier han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå