Oljeprisen stiger etter nye kuttsignaler

Oljeprisen bykser tilbake over 70 dollar fatet etter signaler fra Opec-landene om at nye produksjonskutt kan være i emning.


<p><b>DISKUTERTE KUTT:</b> Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih (i midten), Russlands energiminister Aleksandr Novak (t. h.) og De forente arabiske emiraters energiminister Suhail Mohammed Faraj al-Mazroui (t.v.) deltok på et møte i Abu Dhabi i helgen.</p>

DISKUTERTE KUTT: Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih (i midten), Russlands energiminister Aleksandr Novak (t. h.) og De forente arabiske emiraters energiminister Suhail Mohammed Faraj al-Mazroui (t.v.) deltok på et møte i Abu Dhabi i helgen.

Fredag falt prisen på et fat nordsjøolje til under 70 dollar - det laveste siden april og en nedgang på over 20 prosent siden oktober.

Men nye signaler fra noen av de toneangivende aktørene i markedet i helgen, ga oljeprisen en dytt oppover natt til mandag.

Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih uttalte søndag at landet planlegger å redusere oljetilbudet ut i markedet med 500.000 fat per dag i desember.

Oljelandet sier at de justerer seg grunnet lavere sesongmessig etterspørsel og vedlikehold. Kuttet utgjør en reduksjon i det globale oljetilbudet på 0,5 prosent, ifølge Reuters.

Les også: (+) Oljeprisen kan gå til værs, men mange jobber kommer aldri tilbake

Samtidig kom det signaler om at Opec-landene kan bli enige om nye produksjonskutt når oljekartellet møtes i Wien i desember.

I 6-tiden mandag morgen er prisen 71,3 dollar fatet, et hopp på over 2 prosent siden fredag kveld.

Advarer mot forhastede slutninger

Søndag møtte al-Falih energiministre fra andre Opec-land samt Russland i Abu Dhabi for å diskutere agendaen for desembermøtet.

– Det er konsensus om at det vil bli overtilbud i 2019, uttalte Oman’s oljeminister Mohammed bin Hamad al-Rumhy til Wall Street Journal etter møtet.

Han fortsatte med å si at oljeprodusentene trolig vil bli enige om å kutte i tilbudet.

Samtidig sier den russiske energiministeren Alexander Novak i et intervju med CNBC at OPEC og samarbeidslandene utenfor kartellet må være konsekvente i sin kommunikasjon utad for å unngå å forverre svingningene i oljemarkedet.

– Akkurat nå bør vi ikke gjøre noen forhastede beslutninger. Vi må se nøye på situasjonen og se hvordan det utvikler seg, sånn at vi ikke ender opp med å endre retning med 180 grader hver måned, sier Novak.

Kuttavtale

Siden begynnelsen av oktober har oljeprisen falt nærmere 16 dollar, eller 20 prosent, noe som har bekymret oljelandene.

Opec sa søndag at de vil fortsette å se på markedet før de legger, og starter implementering av ny strategi for 2019. Den nåværende produksjonskuttavtalen løper i utgangspunktet ut året.

Saudi-Arabia har økt produksjonen med én million fat per dag i år, blant annet etter økt press fra USAs president Donald Trump, og for å gjøre opp for det ventede bortfallet av Iran-olje i markedet.

Men USA ga en rekke av Irans største kunder midlertidige unntak fra sanksjoner, og frykt for at det kommer for mye olje inn i markedet presset oljeprisen (Brent) under 70 dollar per fat fredag.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå