Søviknes åpen for Ap-avtale i Lofoten

Oljeminister Terje Søviknes åpner for å gå sammen med Ap om konsekvensutredning av Lofoten for oljeboring hvis KrF og Venstre ikke lenger binder regjeringen.


<p><b>PÅ KRYKKER:</b> Olje- og energiminister Terje Søviknes skadet seg nylig, men stiller likevel på Pareto-konferansen. Han åpner for en avtale med Arbeiderpartiet om å konsekvensutrede områder utenfor Lofoten for oljevirksomhet hvis regjeringen ikke får noen samarbeidsavtale med KrF og Venstre.</p>

PÅ KRYKKER: Olje- og energiminister Terje Søviknes skadet seg nylig, men stiller likevel på Pareto-konferansen. Han åpner for en avtale med Arbeiderpartiet om å konsekvensutrede områder utenfor Lofoten for oljevirksomhet hvis regjeringen ikke får noen samarbeidsavtale med KrF og Venstre.

Frem til nå har småpartiene blokkert for konsekvensutredning av Lofoten.

Under den rødgrønne regjeringen var det særlig SV som var motstander mot å utrede konsekvensene av oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

De siste fire årene har en samarbeidsavtale mellom støttepartiene Venstre og KrF blokkert for en slik utredning.

Men dersom KrF og Venstre ikke lenger vil ha en fast samarbeidsavtale med Erna Solbergs regjering, må Høyre og Frp søke støtte i Stortinget fra sak til sak.

VG skrev onsdag at Arbeiderpartiet åpner for å samarbeide med regjeringen om å konsekvensutrede deler av områdene utenfor Lofoten.

Les mer: Ap og de blåblå kan åpne Lofoten

– De siste fire årene har vi hatt en avtale med støttepartiene, sier olje- og energiminister Terje Søviknes til publikum på Paretokonferansen.

– I den avtalen sa de nei til en konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Om det blir en lignende avtale for de neste fire årene, det vil vi vite om et par uker, etter forhandlingene som pågår, sier Søviknes.

– Tidskritisk

Hvis ikke det blir en avtale med KrF og Høyre, er det mulig for regjeringen å søke enighet fra sak til sak, sier Søviknes.

– Da vil det være åpning for en avtale med Arbeiderpartiet, sier han.

– Men de har en avgjørelse på sitt landsmøte i vår som sier at de bare vil gå for en konsekvensutredning i Nordland 6, den sørligste delen av dette området, sier Søviknes.

Det var oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities som spurte Søviknes om dette på Paretos olje- og offshorekonferanse på Holmenkollen Park Hotel onsdag.

– Det er jo tidskritisk hvis vi skal gjøre funn som kan gi feltutbygginger etter 2023, sier Omdal til E24.

Frykter lavere aktivitet

Hvis det ikke gjøres nye, store funn, vil norsk olje- og gassproduksjon trolig begynne å falle i løpet av neste tiår. Nye områder og nye funn vil kunne bidra til at det kommer nye store utbygginger etter at Johan Castberg-prosjektet er ferdigstilt rundt 2022.

Les mer: Frykter slutten på Statoils gigantprosjekter i Norge

– Etter at Johan Castberg er ferdig i 2022 er det ingen store enkeltstående prosjekter på sokkelen, sier Søviknes.

– Det er mange små prosjekter, men ingen så store som Castberg. Så vi trenger å finne et nytt, stort felt, og det er derfor regjeringen har vært så ivrig på å tildele nye områder i de siste lisensrundene, sier olje- og energiministeren.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå