Norge har tapt 525 milliarder på børsraset så langt

Børsraset i 2016 har kuttet Oljefondets verdi med 525 milliarder kroner.


<p>Skjermdumpen fra Norges Bank Investment Managements nettside viser telleren som viser fondets markedsverdi fortløpende. Dette tallet var 500 milliarder høyere for tre uker siden,</p>

Skjermdumpen fra Norges Bank Investment Managements nettside viser telleren som viser fondets markedsverdi fortløpende. Dette tallet var 500 milliarder høyere for tre uker siden,

Uroen på de internasjonale børsene slår nå ut på størrelsen på vår felles sparegris.

Oljefondets markedsverdi har nemlig falt - med mer enn 500 milliarder kroner - siden toppen lille nyttårsaften.

Torsdag morgen viser Norges Bank Investment Managements egen telling over den løpende utviklingen av verdien av oljefondet at verdien er 6.964 milliarder kroner.

Kommunikasjonsdirektør Thomas Sevang i Norges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondet, opplyser i en e-post til E24 at telleverket var på sitt høyeste på ettermiddagen 30. desember da verdien var oppe i 7.489 milliarder kroner.

Det innebærer at Oljefondet har tapt 525 milliarder kroner siden toppnoteringen på tampen av fjoråret.

Selv om fondet handler om langsiktig sparing av den norske oljeformuen, har fallet også noen kortsiktige effekter.

Dette er fordi at for hver hundrede milliard som barberes vekk fra fondets totalverdi, så senkes også den summen som finansminister Siv Jensen maksimalt kan bruke i oljepenger med fire milliarder kroner.

 <p><b>MINDRE HANDLINGSROM:</b> Når Oljefondet synker i verdi blir det mindre penger for finansminister Siv Jensen å bruke.</p>

MINDRE HANDLINGSROM: Når Oljefondet synker i verdi blir det mindre penger for finansminister Siv Jensen å bruke.

Ned 525 milliarder kroner

– Vi bryr oss om det. Er det et tall som er viktig, så er det vel det, sier Egil Matsen (46), 2. visesentralbanksjef med ansvar for Oljefondet i et intervju med Dagens Næringsliv om fallet i verdien på fondet. Avisens artikkel ynes å være basert på fondsverdien som oppført i Norges Banks regnskap for november.

Forklaringen på fallet er enkel og todelt.

Aksjekursene på de internasjonale børsene hvor fondet har plassert pengene sine har falt samtidig som kronekursen ikke har svekket seg betydelig.

Slik har utviklingen vært så langt i år i utvalgte aksjemarkeder og for utvalgte valutakurser:

** I New York har S&P 500 falt 9,03 prosent.

** I London har FTSE 100 falt 9,11 prosent.

** I Tokyo har Nikkei falt 14,38 prosent.

** I Tyskland har Dax falt 12,58 prosent.

** Kronen har svekket seg 0,28 prosent mot dollar.

** Kronen har svekket seg 0,60 prosent mot euro.

** Kronen har svekket seg 3,09 prosent mot yen.

** Kronen har imidlertid styrket seg 3,47 prosent mot pund.

Etter at oljeprisfallet startet i juni 2014 har en svekkelse i kronekursen gjort at Oljefondet, som har alle sine plasseringer i utenlandsk valuta, ført til at verdien av fondet i norske kroner har økt. I tillegg har statens sparing ført til at fondet har økt i størrelse.

Så langt i 2016 har kronen altså sluttet å falle like mye, noe som gjør at kursfallet på børsene synes.

Slutter å spare

I tillegg planlegger den blåblå regjeringen at staten for første gang siden 1995 ikke skal spare noe av de løpende inntektene fra produksjonen av olje og gass, men i stedet ta noe av avkastningen.

Politikerne styrer bruken av oljepenger etter den såkalte fireprosent-regelen som sier at oljepengebruken over tid ikke skal overstige fire prosent av fondets verdi.

Det er fordi politikerne antar at fire prosent er den avkastningen fondet vil oppnå. Mange økonomer, sentralbanksjef Øystein Olsen inkludert, mener imidlertid det er tvilsomt om fondet vil klare en så høy avkastning.

Politikerne har de siste årene økt oljepengebruken kraftig. Den faktiske oljepengebruken (oljekorrigert budsjettunderskudd) har økt fra 1,3 milliarder kroner i 2007 til 180 milliarder kroner i 2015.

Øker oljepengebruken

Finansminister Siv Jensen budsjetter med å øke oljepengebruken med ytterligere 29 milliarder kroner i år til 209 milliarder.

I årene med økt oljepengebruk har bruken i prosent av fondets verdi vært relativt stabil fordi fondet har økt kraftig i verdi.

Men hvis verdiøkningen i fondet stanser opp slutter også taket for mye fireprosentregelen tillater i oljepengebruk å øke.

Da verdien av Oljefondet var på topp lille nyttårsaften i fjor tilsa fireprosentregelen en maksimal oljepengebruk på 300 milliarder kroner, mens det «taket» nå er redusert til 270 milliarder kroner.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå