Oljefondet blar opp 4,2 milliarder for London-luksus

Oljefondet gjør sin første eiendomsinvestering på eksklusive Regent street.
SLÅR SEG NED HER: Regent Street er en av Londons mest populære shoppinggater.
SLÅR SEG NED HER: Regent Street er en av Londons mest populære shoppinggater.

Norges Bank har gjort sin første eiendomsinvestering på vegne av Oljefondet (Statens pensjonsfond utland).

Det skriver sentralbanken i en pressemelding torsdag.

Norges Banks avdeling for kapitalforvaltning (Norges Bank Investment Management, NBIM) blar opp 448 millioner pund, det vil si 4,2 milliarder kroner, for 25 prosents eierskap i en serie eiendommer i Regent Street i London.

Det betyr at NBIM plasserer en knapp tusenlapp per nordmann i sin første eiendomsinvestering.

- Eiendommene strekker seg fra Piccadilly Circus, langs Regent Street, til nord for Oxford Street, sier NBIM-sjef Yngve Slyngstad under torsdagens presentasjon av Oljefondets tredjekvartalsrapport i Norges Bank.

Han opplyser at NBIM allerede er godt i gang med å bygge opp en organisasjon med spesialkompetanse på eiendom i London.

- Lokalkunnskap er avgjørende når man skal gjøre store eiendomsinvesteringer, og vi har jobbet med denne konkrete transaksjonen i lang tid, sier Slyngstad.

113 bygg

Eiendommene har til nå tilhørt The Crown Estates, som hører inn under den britiske staten. The Crown Estates vil fortsatt eie de resterende 75 prosentene av eiendomsporteføljen.

- The Crown Estate vil fortsette å ha ansvar for forvaltningen av porteføljen, mens NBIM vil ta del i større kapitalbeslutninger, sier Slyngstad.

Eiendomsporteføljen består av 113 bygg fordelt på 39 kvartaler i Regent Street, som regnes som en av Londons mest eksklusive handlegater.

Blant gatens mange kjente butikker finner man Hamleys leketøysbutikk, som ble etablert i 1906 og inntil 1990 var kjent som verdens største leketøysbutikk.

- Som mange av dere vet, ligger det mange butikker i disse lokalene, men det ligger også betydelige kontorlokaler i etasjene som ligger over gateplan. Her har vi inngått en avtale om leieinntektene, sier Slyngstad.

150 år

Oljefondet vil heretter bli tilført 25 prosent av leieinntektene som byggene genererer.

Finansdepartementet åpnet for at en andel av Oljefondet kunne plasseres i fast eiendom 1. mars i år. Inntil fem prosent av fondet, som i øyeblikket er verdt 3.000 milliarder kroner, kan brukes til eiendomsinvesteringer.

- Investeringene skal hovedsakelig være i unotert eiendom, i velutviklede markeder og innenfor tradisjonelle eiendomstyper, i første omgang i Europa, skriver Norges Bank i pressemeldingen.

– Fondet er i dag kun investert i aksjer og rentepapirer, og vil på lengre sikt styrkes av også å gå inn i eiendom, sier Slyngstad.

Partnerskapsavtalen med The Crown Estate gjelder for 150 år.

Les flere økonominyheter på E24.

På forsiden nå