Kronen kostet Oljefondet 268 milliarder

Oljefondet tjente 240 milliarder kroner på aksjer og eiendom i tredje kvartal. Men uttak og sterkere kronekurs gjorde at fondets verdi totalt ble redusert med 58 milliarder kroner.


<p><b>AVKASTNING:</b> Norges Bank la fram tall for Statens pensjonsfond utland. Her ved administrerende direktør Yngve Slyngstad.</p>

AVKASTNING: Norges Bank la fram tall for Statens pensjonsfond utland. Her ved administrerende direktør Yngve Slyngstad.

Oljefondet har den siste tiden fått godt betalt for investeringene sine.

Mellom juli og september ble avkastningen fra aksjene på 6 prosent, viser de foreløpige resultatene for Statens pensjonsfond utland i årets tredje kvartal.

– Det var en bred oppgang i alle regioner der fondet er investert, sier Trond Grande, nestleder for Norges Bank Investment Management (NBIM).

– Det gikk ekstra bra i konjunkturfølsomme sektorer som konsumvarer og teknologi, legger han til.

Investeringene i rentepapirer ga samtidig en avkastning på 0,9 prosent, noe som gjorde at den samlede avkastningen endte på 0,2 prosent over referanseindeksens avkastning.

Investeringer i eiendom fikk en avkastning på 2,4 prosent. Den samlede markedsavkastningen var 4 prosent.

Tok ut penger

Men til tross for at investeringene ga positiv avkastning på til sammen 240 milliarder kroner, falt verdien på fondet med 58 milliarder mellom juli og september.

Det skyldes to ting. For det første styrket kronekursen seg mot hovedvalutaene i løpet av kvartalet. Det reduserte fondets størrelse med 268 milliarder kroner.

– Fondet er bare investert i utlandet. Når man skal imaginært veksle dette tilbake til norske kroner, har det noe å si hvordan kronekursen har gått mot valutaene aksjene er investert i, sier Grande til E24.

– Det var en ganske vesentlig kronestyrking i kvartalet. Da faller verdien i norske kroner, sier han, og påpeker at det ikke har noe å si for kjøpekraften til fondet i utlandet.

I tillegg har finansminister Siv Jensen og regjeringen tatt ut ytterligere 30 milliarder kroner av fondet til bruk i staten.

Det er tredje kvartal på rad at det tas penger ut av fondet. Tidligere år har det vært tilført penger til fondet.

Ved utgangen av september var størrelsen på Oljefondet 7.119 milliarder kroner. Det er markant lavere enn ved inngangen til året da fondets verdi var 7.421 milliarder kroner

Brexit-hopp på eiendom

Eiendomsinvesteringene hadde en negativ avkastning i årets første og andre kvartal, men i tredje kvartal ble det en solid avkastning på 2,4 prosent.

Det skyldes blant annet at verdien på eiendommer i Storbritannia er oppjustert i etterkant av brexit.

– Forrige kvartal sluttet seks dager etter folkeavstemningen. Da valgte takstmennene, som ser på byggene, å si at usikkerheten rundt estimatene var større enn de pleier å være, sier Grande.

– Vi tok hensyn til den usikkerheten ved å redusere verdien. Nå sier takstmennene at usikkerheten som var da, ikke er her lenger.  

Det gjør at verdien på eiendommene blir oppjustert igjen.

Oljefondet har 60,6 prosent var investert i aksjer, 36,3 prosent i rentepapirer og 3,1 prosent i eiendom. Den endelige kvartalsrapporten kommer 28. oktober.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå