– En veldig billig pris å betale

Oljefondet har trukket seg ut av bransjer som tobakk og våpen. Det har kostet avkastning.


<p><b>UT AV KULL:</b> Yngve Slyngstad, administrerende direktør i Norges Bank Investment Management.</p>

UT AV KULL: Yngve Slyngstad, administrerende direktør i Norges Bank Investment Management.

– En billig pris for å sove litt bedre om natten, mener seniorøkonom Øystein Børsum.

Statens pensjonsfond utland, kanskje bedre kjent som Oljefondet, har de siste fem årene solgt seg ut av 210 selskaper som følge av at det skal ha en mer etisk ansvarlig forvaltningsvirksomhet.

Det betyr at fondet kan selge seg ut av selskaper som ikke oppfyller miljømessige og samfunnsmessige krav, eller på grunn av at fondet ser risiko i hvordan selskapet er styrt.

Slike risikobaserte nedsalg ble gjennomført i 23 selskaper i løpet av 2016, på grunn av forhold som klimagassutslipp, avskoging og sosiale og styringsrelaterte forhold i gruve- og metallindustriene.

– Gjort det bedre enn markedet

Det er ifølge Oljefond-sjefen samlet sett 2,5 prosent av det fondet ville vært investert i uten uttrekk, som er tatt ut av referanseindeksen, og som det altså ikke har anledning til å investere i.

– De 2,5 prosentene har gjort det en god del bedre enn markedet for øvrig. Det er særlig tobakksselskaper, og til dels også våpenprodusenter som har gjort det bra det siste tiåret, sier Yngve Slyngstad til E24. 

– Det har i alle fall gjort det frem til nå, sier Slyngstad om hvorvidt det koster noe å være etisk.

– Det er ikke sikkert at det vil være slik i fremtiden. Vi vet jo ikke hvordan markedet og priser vil bevege seg selvsagt, legger han til.

– Kolliderer målet om høyest mulig avkastning med etiske mål?

– Nå står det i mandatet vårt at på lang sikt skal det ikke gjøre det. På kort sikt kan det selvsagt tenkes, men vi kan ikke investere på hvilken måte vi vil. Det er høyest mulig avkastning innenfor de rammene som vi har fått i mandatet. En del av de rammene er visse ting som tobakk og våpen vi ikke kan investere i, sier Slyngstad.

– Veldig billig pris å betale

Seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank mener fondets uttrekk likevel betyr lite i forhold til totalporteføljen.

 <p>Seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank.</p>

Seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank.

– Risiko- og avkastningsprofilen på totalporteføljen, den vil være lite endret som følge av at man trekker seg ut av disse selskapene. Det har liten kostnad for store brede fond som oljefondet å trekke seg ut av enkeltsektorer.

Ifølge Børsum oppstår problemet oppstår hvis fondet skal trekke seg ut av ikke bare enkeltsektorer, men mange sektorer.

– Tar vi ut en sektor gir det litt mindre diversifisert portefølje, men i realiteten nesten like god risikospredning som den vi hadde. Det er en veldig billig pris å betale for å trekke seg ut av en sektor som jeg tror det brede flertallet av nordmenn opplever ikke er det vi skal satse sparepengene på. Det er billig for å sove litt bedre om natten.

Seniorøkonomen sier legitimiteten til fondet må være god.

– En del av selskapene som er tungt inne i kull eller driver med veldig forurensende teknologier kan være spesielt utsatt hvis man får på plass en global karbonskatt eller den type ting, som vi vet er riktig politikk. Fondet skal ikke være et politisk redskap, men det må heller ikke ha en investeringsstrategi som er på tvers av det vi mener er riktig politikk, sier han.

– Utfordrende forretningsmodell

Fondet, som eier 1,3 prosent av børsnoterte selskaper globalt, fikk i 2015 beskjed fra Stortinget om at det skal ut av kull. Det ble innført kriterier som avgjør om et selskap kan utelukkes, basert på hvor involvert virksomheten er i kull.

Den siste gjennomgangen førte til at 10 nye selskaper utelukkes på grunn av kull, og totalt er det nå 69 selskaper som er ekskludert.

For avkastningens del har ifølge oljefond-sjef Yngve Slyngstad utelukkelse av kull vært svakt positivt.

– Det vi så i 2015 var at kullselskapene gjorde det svakt. Da hadde vi heldigvis stort sett allerede solgt oss ut året før. I 2016 har kullselskapene gjort det mye bedre. De svinger, som mange andre energiprodusenter, i takt med oljeprisen. Oljeprisen doblet seg fra slutten av februar, sier han. 

– Det er en utfordrende forretningsmodell, fordi det sannsynligvis er den energikilden i produksjonen av strøm som kommer til å gå ut først, mener Slyngstad.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå