Oljefondet advarer mot drapsroboter

Oljefondets etikkråd advarer selskaper som fondet investerer i, mot å utvikle såkalte drapsroboter.


<p><b>ETIKKENS VOKTER:</b> Lederen av Oljefondets etikkråd, Johan H. Andresen, advarer selskaper som fondet investerer i, mot å utvikle såkalte drapsroboter.</p>

ETIKKENS VOKTER: Lederen av Oljefondets etikkråd, Johan H. Andresen, advarer selskaper som fondet investerer i, mot å utvikle såkalte drapsroboter.

Statens pensjonsfond utland, som er oljefondets egentlige navn, har fra før ikke lov å investere i selskaper som produserer landminer eller atomvåpen.

Etikkrådets leder Johan H. Andresen sier til nyhetsbyrået Reuters at de nå også vil være på vakt mot selskaper som er involvert i utviklingen av selvstendige våpen selv om teknologien ennå ikke er på plass.

Slike våpenroboter kan velge ut og skyte mot mål uten noen menneskelig medvirkning. Selv om teknologien er helt på begynnerstadiet, frykter noen forskere at det bare er tale om noen få år før slike våpen kan tas i bruk.

Advarer

– Hvis dere tenker på å utvikle teknologi for å bekjempe kreft, er det fint. Men hvis dere bruker den til å søke etter en bestemt type individ i et bestemt miljø, og samarbeider med andre for å lage selvstendige våpen, bør dere ikke bli overrasket om vi ser nærmere etter, sier Andresen.

Ingen selskaper er ennå under etikkrådets oppsikt for utvikling av slike våpen, sier han.

Korrupsjon

Etikkrådet skal i år konsentrere seg om å påvise korrupsjon i tele-, våpen- og energiselskaper og vil trolig anbefale at et økende antall selskaper i rekke sektorer settes på oljefondets svarteliste.

Blant annet vil rådet se på anklager om brudd på menneskerettighetene i bygningsindustrien i Qatar, i elektronikkindustrien i Malaysia og i tekstilindustrien i flere land i Asia, ifølge Andresen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå