Tapper langt mindre fra Oljefondet

Finansminister Siv Jensen vil ta ut 21,1 milliarder kroner fra Oljefondet i år, en nedjustering fra et anslag på 72 milliarder. Årsaken ligger på norsk sokkel.


<p><b>TAPPER MINDRE:</b> Finansminister Siv Jensen (Frp) trenger ikke å tappe så mye fra Oljefondet i år som hun trodde i oktober. I revidert budsjett nedjusteres tappingen til 21,1 milliarder kroner, fra et anslag på 72 milliarder i høst. Årsaken er høyere oljeinntekter og produksjon på sokkelen.</p>

TAPPER MINDRE: Finansminister Siv Jensen (Frp) trenger ikke å tappe så mye fra Oljefondet i år som hun trodde i oktober. I revidert budsjett nedjusteres tappingen til 21,1 milliarder kroner, fra et anslag på 72 milliarder i høst. Årsaken er høyere oljeinntekter og produksjon på sokkelen.

Regjeringen fortsetter å ta penger ut av Oljefondet for tredje år på rad.

Finansminister Siv Jensen anslår at hun vil ta ut 21,1 milliarder kroner fra fondet i 2018, etter å ha tatt ut 162 milliarder fra fondet i de to foregående årene.

Det kommer frem i revidert nasjonalbudsjett. Tallet er en kraftig nedjustering fra høstens statsbudsjett, der det ble lagt opp til å ta ut 72 milliarder kroner.

Årsaken er at oljeprisen har steget og at produksjonen på norsk sokkel øker. Det gir Siv Jensen mye mer å rutte med.

Fortsetter å vokse

– Høyere oljepris og utsikter til større produksjon på norsk sokkel gir høyere anslag for statens olje- og gassinntekter både for 2018 og for årene fremover, skriver regjeringen i revidert nasjonalbudsjett.

– Anslaget for statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten i 2018 er satt opp fra 183 milliarder kroner i saldert budsjett til 224,3 milliarder kroner nå, skriver regjeringen.

Den understreker at fondet likevel vil fortsette å vokse i verdi, så lenge regjeringens oljeinntekter og Oljefondets avkastning overstiger oljepengebruken.

– Summen av oljeinntekter og inntekter fra finansformuen er fremdeles større enn det oljekorrigerte underskuddet, og realverdien av fondet stiger dermed fremdeles, skriver regjeringen.

Les mer: Kan unngå uttak fra Oljefondet for første gang siden 2015

Sparte penger til 2015

Til og med 2015 hadde regjeringen hvert eneste år penger til overs som den kunne spare i fondet, men sparingen tok brått slutt etter et fall i oljeprisen som rammet regjeringens inntekter.

I 2013 overførte regjeringen hele 241 milliarder kroner til fondet, men innskuddet falt til 150 milliarder i 2014 og videre til 46 milliarder i 2015. 

I 2016 tok regjeringen derimot ut 101 milliarder kroner fra fondet. Året etter tok regjeringen ut 61 milliarder kroner, ifølge Oljefondets årsrapport for 2017.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå