Hagen har solgt Steen & Strøm

Salgssummen er 22 milliarder kroner.

			STOREIER: Stein Erik Hagen med familie sitter på 23,3 prosent av Orkla-aksjene.
STOREIER: Stein Erik Hagen med familie sitter på 23,3 prosent av Orkla-aksjene.

Stein Erik Hagen fikk mellom 9 og 10 milliarder kroner for sine aksjer i kjøpesenterkjeden.

"Europas nest største kjøpesenter-eier, Klépierre, går sammen med Europas største pensjonsfond, ABP Pension Fund, og kjøper hele Steen & Strøm for 21,9 milliarder kroner", heter det i en felles pressemelding fra de to selskapene som kjøper den norske kjøpesenterkjeden.

Nesten ett år etter at han kjøpte ut de andre aksjonærene i Steen & Strøm og tok selskapet av børs, har milliardær Stein Erik Hagen altså solgt selskapet til utlandet.

I tillegg til de 9-10 milliardene Hagen får i kontanter, overtar utlendingene 12-13 milliarder kroner som Steen & Strøm har i gjeld.

Les Hagens reaksjon:
- Ikke så gal pris
"

Klépierre skal eie 56,1 prosent av Steen & Strøm, mens nederlenderne får 43,9 prosent.

Får 9-10 milliarder

Dermed får altså Hagen, som de siste ukene har måttet tåle mye oppmerksomhet rundt sin gjeldssituasjon, mellom 9 og 10 milliarder kroner i kontanter til å betale gjelden sin. Hagen har tidligere uttalt til Aftenposten at hans private gjeld er på 12 milliarder kroner.

Nå trenger han altså ikke bekymre seg nevneverdig for gjeldsrenter lenger.

Hagen eier 23 prosent av Orkla (14,75 milliarder kroner), og det har vært spekulert i om hans gjeldssituasjon ville kunne påvirke eierskapet i selskapet. Også denne bekymringen letter nå.

Les også: Hagens smertegrense" og Vil halvere gjelden til 6 mrd."

Tøft marked

Hagen har grunn til å være meget fornøyd med å ha fått gjennomført et så stort eiendomssalg mens børsene ramler og lånemarkedet mange steder er knusktørt. Det gjør det vanskelig, eller dyrt, å låne penger til store oppkjøp som dette.

- Vi er fornøyd både med at vi har vært med på å utvikle Steen & Strøm til Skandinavias ledende kjøpesenteraktør, og med det salget vi nå har gjennomført. Salget gir en total gevinst i forhold til investerte kroner på i størrelsesorden 3,5 milliarder kroner for Canica. Vi skal bruke de midlene vi får fra salget på nye investeringer og til å betale noe gjeld, sier administrerende direktør i Hagen-familiens investeringsselskap Canica, Peter A. Ruzicka i en pressemelding.

- Tungt hjerte

Hagen-systemets gevinst på investeringen i Steen & Strøm vil alt i alt ende på rundt 3,5 milliarder kroner. Milliardæren kunne riktignok håpet på en enda bedre pris, men 2008 har ikke akkurat vært drømmeåret for å selge butikker.

- Det er med et visst vemod at vi nå selger Steen & Strøm, men det er primært tre årsaker til salget: For det første ønsker vi å konsentrere og prioritere ressurser på våre andre investeringer, hvorav Orkla er den største. For det andre mener vi at de nye eierne har viktig kunnskap og kompetanse som vil bidra til å utvikle Steen & Strøm videre til en enda sterkere kjøpesenteraktør. For det tredje var det økonomisk rasjonelt å gjennomføre transaksjonen på nåværende tidspunkt, sier styreleder i Canica, Stein Erik Hagen i pressemeldingen fra selskapet.

- Steen & Strøm er et norskbasert selskap som har alle sine aktiva plassert i Skandinavia, både hva gjelder de vel 400 ansatte og de 56 eiendommene. Vi er derfor sikre på at historien, kulturen, filosofien og verdiene til Steen & Strøm vil være en viktig del også på den videre ferden til Skandinavias ledende kjøpesenteraktør, avslutter Hagen.

Klépierre har kvartalspresentasjon i dag. I forbindelse med den sier styremedlem i selskapet, Laurent Morel, at han ser frem til å samarbeide med Steen & Strøm-ledelsen.

Mens den svenske storbanken SEB står som avsender på den felles pressemeldingen som er sendt fra kjøperne, har ABG Sundal Collier og Deutsche Bank bistått de norske selgerne som finansielle rådgivere ved transaksjonen. Handelen blir gjennomført i løpet av høsten, ifølge meldinger fra kjøperne.

Til E24-forsiden

På forsiden nå