Andelen av børsverdiene styrt av kvinner firedoblet på ett år

Likevel er andelen av verdier bare på 6 prosent, ifølge Kapital.


<p>PÅ MEDIETOPPEN: Her snakker styreleder Ole Jacob Sunde (f.v.), administrerende direktør Kristin Skogen Lund og finansdirektør Trond Berger sammen under presentasjonen av Schibsteds resultater for første kvartal 2019.</p>

PÅ MEDIETOPPEN: Her snakker styreleder Ole Jacob Sunde (f.v.), administrerende direktør Kristin Skogen Lund og finansdirektør Trond Berger sammen under presentasjonen av Schibsteds resultater for første kvartal 2019.

Finanstidsskriftet Kapital kårer igjen Norges mektigste kvinner, og i år som i fjor er det statsminister Erna Solberg som troner øverst på listen.

Men mer overraskende er det kanskje at andelene av verdiene på Oslo Børs som styres av kvinnelige sjefer har firedoblet seg fra i fjor.

I 2018 var kun 1,5 prosent av markedsverdien på børsen styrt av selskap med kvinnelige ledere, mens det i år er 6 prosent.

Store selskap

Dette skjer etter at to av Børsens store selskaper, Schibsted og Norsk Hydro, har fått kvinnelig toppsjef.

Kristin Skogen Lund er på åttendeplass på årets liste, etter å ha blitt konsernsjef i Schibsted. Kapital mener Lund er den mektigste kvinnen innen norsk mediebransje noensinne.

På plassen bak følger Norsk Hydros nye konsernsjef Hilde Merete Aasheim. Hun er den eneste kvinnen i norsk næringsliv som leder en bedrift med godt over 100 milliarder kroner i omsetning, påpeker Kapital.

 <p>NY HYDRO-SJEF: Hilde Merete Aasheim tok over som konsernsjef etter Svein Rickard Brantzæg i mai.</p>

NY HYDRO-SJEF: Hilde Merete Aasheim tok over som konsernsjef etter Svein Rickard Brantzæg i mai.

Kan øke

Kapital peker på at denne andelen i nær fremtid kan øke betydelig, og gjøre Norge verdensledende på kvinnelige ledere på børsen.

Både i DNB, Equinor og Orkla er kvinnelige kandidater aktuelle som mulige nye konsernsjefer.

I DNB er finansdirektør Kjerstin Braathen aktuell som arvtaker for Rune Bjerke. Hun er på 29. plass på årets liste over Norges mektigste kvinner.

I Equinor kan konserndirektør Jannicke Nilsson, på 25. plass på årets liste, ta over som sjef, og i Orkla er konserndirektør Ann-Beth Freuchen en mulig kandidat som ny sjef.

Fra Telenor til Vipps

Skulle alle disse tre selskapene få kvinnelig sjef, vil over 40 prosent av verdiene på børsen – ut fra dagens markedsverdier – styres av selskaper med kvinner i sjefsstolen.

Berit Svendsen kom i fjor på 13. plass, men er i år falt helt ned til 100. plass etter at hun måtte gå fra stillingen som konserndirektør i Telenor. Hun er nå på listen i egenskap av sin nye stilling som leder for den digitale betalingstjenesten Vipps sin internasjonale satsing.

For ordens skyld: E24 er et heleid datterselskap av VG som er heleid av Schibsted. Enkelte journalister i E24 har aksjer i Schibsted gjennom bedriftens aksjespareprogram.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå