Overvåkningsavsløringen: Peker mot Kina og Russland

Kina og Russland peker seg ut som to av landene som kan ha interesse av å overvåke mobiltrafikken rundt norske myndigheter.

<p><b>FÅR KRITIKK:</b> PST-sjef Benedicte Bjørnland får kritikk etter avsløringen om mobilovervåkning i Oslo.</p>

FÅR KRITIKK: PST-sjef Benedicte Bjørnland får kritikk etter avsløringen om mobilovervåkning i Oslo.

Aftenposten avslørte i går at det er falske basestasjoner som overvåker mobiltrafikken rundt de viktigste institusjonene i Oslo sentrum.

PST (Politiets sikkerhetstjeneste) sier at det kan være flere institusjoner som har plassert ut de falske basestasjonene:

– Det kan være private aktører, industrispionasje eller statlig etterretning, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til VG.

Hun vet ikke om det er en eller flere som har plassert ut basestasjonene, og sier de avventer en rapport fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet(NSM) om mobilsikkerheten. De kjente ikke til overvåkningen.

Falske stasjoner

Olav Lysne, som jobber i Simula, og leder regjeringens digitale sårbarhetsutvalg, mener disse basestasjonene kan brukes til å overvåke innholdet på mobilene i nærheten.

– Hvis det er stater som står bak disse falske basestasjonene må vi anta at de kan avlytte telefonene. Samtalene er i utgangspunktet kryptert, men ressurssterke land vil kunne lese de krypterte signalene, sier Lysne.

Han tror myndighetene allerede kjente til falske basestasjoner:

– Jeg blir overrasket hvis ikke PST jevnlig skanner områdene rundt Stortinget og regjeringsinstitusjoner. Jeg regner med at PST nå sammenligner Aftenpostens funn med sine egne, men hvilke likheter og forskjeller de finner der får vi jo aldri vite, sier Lysne.

Fremmede makter

<p><b>TEKNO-SJEF:</b> Direktør Tore Tennøe i Teknologirådet.</p>

TEKNO-SJEF: Direktør Tore Tennøe i Teknologirådet.

Leder Tore Tennøe i Teknologirådet mener plasseringen rundt myndighetene peker i retning av at det er andre land som står bak.

– Plasseringen rundt Stortinget, UD, og Forsvaret peker i retning fremmede makter. Tidligere var det USA, Kina og Russland som hadde slik kapasitet, men nå er det jo åpent for flere, sier Tennøe.

Han mener det likevel er naturlig å se mot Russland og Kina hvis det er fremmede makter som mobilovervåker i Oslo sentrum. Dersom det er industrispionasje, mener han Oljefondet er det mest sannsynlige målet.

– Oljefondet er en stor aktør internasjonalt, og hvis man vet hva de skal invester i kan man tjene masse penger, sier Tennøe.

Også NUPI-forsker Karsten Friis mener ifølge Aftenposten at det er naturlig å se østover, altså mot Kina og Russland dersom det er stater som står bak.

Kina og Russland truer

I august fortalte E-sjef Kjell Grandhagen til Dagbladet at bortsett fra terrorisme, frykter han mest spionasje mot Norge fra nettopp disse to landene:

– Den andre trusselen er cyberspionasje. Russland og Kina er aktører som utvider sine kapasiteter på dette feltet. Vi mener at risikoen er styrket i løpet av året, og ser en økt aktivitet fra disse to aktørene gjennom de siste månedene, sa Grandhagen.

Han fortalte da at de allerede hadde registrert aktiv spionasjevirksomhet mot Norge, og at de også var rettet mot næringslivet. Men han ville ikke si hvilket av de to landene de hadde avslørt spionasje fra:

– Jeg vil ikke kommentere det ytterligere utover å si at de to landene er sentrale aktører innen spionasje mot Norge, sa Grandhagen til Dagbladet.

<p><b>KRITISK:</b> Hadia Tajik (Ap) vil ha redegjørelse om mobilavsløringen.</p>

KRITISK: Hadia Tajik (Ap) vil ha redegjørelse om mobilavsløringen.

Forsvaret ville ikke utdype synspunktene overfor VG i går kveld, men viser til PST. Politikere fra flere partier er kritiske til PSTstilsynelatende avslappede holdning til avsløringen.

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad mener avsløringen er pinlig for PST, mens

Hadia Tajik (Ap) mener avsløringen viser en uakseptabel situasjon og krever en redegjørelse fra justis- og forsvarsministeren.

Kan være i en koffert

PST-leder Benedicte Bjørnland stilte selv opp for å forsvare seg i går kveld.

– Sånne mobile basestasjoner er vanskelige å avdekke, i hvert fall hvis man har håp om ta noen på fersk gjerning. Dette er utstyr som kan være plassert i en koffert og man kan sitte med den i en bil utenfor en bygning, sier Bjørnland.
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå