Spår 25 millioner flere fattige i Europa det neste tiåret

Dramatiske budsjettkutt kan skyve mange millioner europeere ut i fattigdom i løpet av de neste ti årene, advarer Oxfam.

<p><b>FLERE FATTIGE</b>: Kraftige budsjettkutt kan skape en eksplosjon i fattige i Europa, spår Oxfam. Her en tigger fra Sevilla i Spania.</p>

FLERE FATTIGE: Kraftige budsjettkutt kan skape en eksplosjon i fattige i Europa, spår Oxfam. Her en tigger fra Sevilla i Spania.

Dersom budsjettkuttene i kriserammede europeiske land blir videreført som i dag, kan antallet fattige i Europa komme til å stige til hele 146 millioner fram mot 2025, går det fram av en fersk rapport fra hjelpeorganisasjonen. Det tilsvarer hver fjerde europeer.

– Europas håndtering av den økonomiske krisen truer med å utradere det man har oppnådd av sosiale rettigheter de siste tiårene, sier Natalia Alonso, som leder Oxfams kontor i EU.

Fattigdomssirkel

– Aggressive kutt i sosialhjelp, helse og utdanning, færre rettigheter for arbeidere og urettferdig skattlegging, fanger millioner av europeere i en sirkel av fattigdom som kan vare i generasjoner. Dette er moralsk og økonomisk tøv, mener Alonso.

– De eneste som tjener på kuttene, er den rikeste 10 prosenten av europeere som har økt sin velstand, sier hun.

– Hellas, Irland, Italia, Portugal, Spania og Storbritannia – de land som mest aggressivt gjennomfører kutt – vil snart havne på lista over de land med størst forskjell mellom fattig og rik, så sant ikke lederne i disse landene endrer kurs, sier Alonso.

– Gapet mellom rike og fattige i Storbritannia og Spania kan for eksempel bli like stort som det er i Sør-Sudan og Paraguay, påpeker hun.

Alternativene fins

Oxfam mener europeiske ledere bør ta lærdom av de erfaringene en rekke land i Latin-Amerika, Sørøst-Asia og Afrika høstet på 1980- og 90-tallet, og hun viser til at det for noen av disse landene tok 20 år å komme på fote igjen.

– Det fins alternativer til budsjettkutt, mener Oxfam.

– Europeiske regjeringer kan investere milliarder i offentlige tjenester, som helse og utdanning, ved å skattlegge de rikeste og slå hardere ned på skattesnytere, sier Alonso.

– Det er mulig å velge en ny modell som sikrer økonomisk framgang. Ved å investere i skoler, sykehus, boliger, forskning og teknologi kunne millioner av europeere ha fått arbeid igjen og dermed også ha bidratt til en bærekraftig økonomi, mener hun.

LES OGSÅ:


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå