Jensen om Panama-avsløringene: – Må skille mellom to debatter

Finansminister Siv Jensen mener skatteunndragelse og at land konkurrerer om skattevilkår, ikke er det samme.


<p><b>OLJEFOND-PRESENTASJON:</b> Finansminister Siv Jensen øker grensen for eiendomsinvesteringer for Oljefondet.</p>

OLJEFOND-PRESENTASJON: Finansminister Siv Jensen øker grensen for eiendomsinvesteringer for Oljefondet.

I 2008 sa Fremskrittspartiets Gjermund Hagesæter til Aftenposten at «Hovedpoenget med skatteparadisene er ikke hemmelighold, men sunn skattekonkurranse».

Da E24 konfronterte finansminister Siv Jensen med uttalelsen på en pressekonferanse tirsdag, der Jensen økte Oljefondets grense for eiendomsinvesteringer, kommenterte hun ikke Hagesæters uttalelse konkret.

Hun hilste Panama Papers-avsløringene velkommen fordi det setter søkelyset på mulige skatteunndragelser.

– To diskusjoner

Men samtidig forsvarte hun land som gjennom gunstige skattevilkår forsøker å tiltrekke seg næringsvirksomhet.

– Det går egentlig an å ha flere debatter samtidig. Det ene går på skatteunndragelser. En annen debatt er den som er den helt legitime som handler om hvilket skattenivå man skal ha, sier Jensen.

– Det er helt legitimt at land konkurrerer på skattenivå og skattesystem. Vi må klare å skille mellom den legitime diskusjonen, med det som ikke er ok, sier hun og viser til Panama Papers.

Hun viser for øvrig til at stadig flere land i verden nå slutter seg til internasjonale avtaler om utveksling av skatteinformasjon.

Oljefond-penger i skatteparadis

Oljefondet har plassert imidlertid i ulike skatteparadiser, noe Klassekampen har summert opp til nærmere 200 milliarder kroner.

Jensen ønsket på pressekonferansen tirsdag en diskusjon om dette under vårens høring om forvaltningen av Oljefondet i Stortinget.

Men samtidig viste hun til at man i 2009 kom til at et vedtak om å pålegge fondet om å trekke seg ut av slike selskaper var lite hensiktsmessig.

– Det kan alltid stilles spørsmål ved enkeltinvesteringer som et så stort fond gjør. Der har vi utviklet mange gode kontrollmekanismer som skal vurderer det, sa hun og viste til at fondet kan velge å trekke seg ut av enkeltselskaper som bryter loven.

Hagesæter er i dag statssekretær i Justisdepartementet.

– Dette er noe som jeg sa i en annen positsjon på Stortinget under en annen regjering og andre forutsetninger og det er ikke naturlig for meg å uttale meg om dette nå, sier han til E24 om han står ved uttalelsene til Aftenposten i 2008.

I intervjuet fra 2008 poengterte forøvrig Hagesæter at han på ingen måte støttet ulovlig skatteunndragelse eller myndighetenes manglende innsyn i skatteparadisene.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå