Papandreou avlyser USA-besøk

Den greske statsministeren vendte hjem i all hast etter telefonsamtale med finansministeren.

<p>KUTTER: Den greske statsminister George Papandreoupå vei inn til regjeringsmøte 15. september, der ytterligere kutt og skatteøkninger ble diskutert.</p>

KUTTER: Den greske statsminister George Papandreoupå vei inn til regjeringsmøte 15. september, der ytterligere kutt og skatteøkninger ble diskutert.

George Papandreou, Hellas' statsminister, skulle etter planen påbegynt et besøk til USA søndag, men besøket ble avlyst i siste liten.

Etter å ha vært i London skulle statsministeren etter planen fly videre til New York, men i siste liten ble planene endret. Han dro i stedet tilbake til Aten i all hast lørdag kveld.

- Den kommende uken er spesielt kritisk for implementeringen av beslutningene fra 21. juli, skriver statsministerens kontor i en kort pressemelding som forklaring den plutselige hjemreisen, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

21. juli var datoen EUs statsledere møttes i Brussel for å etablere et nytt krisefond for å hjelpe Hellas gjennom gjeldskrisen.

Kriselånet er delt opp i «transjer», der EU og det internasjonale pengefondet (IMF) før hver utbetaling vurderer hvorvidt Hellas har kommet langt nok med sparetiltakene som er avtalt.

LES OGSÅ: Her får det greske gjeldsofferet nok

Ny gjennomgang søndag

Nå nærmer det seg fristen for utbetaling av den sjette transjen, som er helt nødvendig for at landet skal unngå å gå konkurs.

Tidligere denne uken sa sjefen i det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde, at grekerne ikke ville få utbetalt den sjette transjen av kriselånet om de ikke fikk opp farten med implementeringen av sparetiltakene.

- Hvis det ikke skjer noe med implementeringen, kommer vi ikke til å betale, sa Lagarde i et intervju med CNBC.

Søndag skal det greske finansdepartementet ha en telefonkonferanse med IMF og EU for å diskutere gjennomføringen av spareplanen.

Siden Hellas' økonomi er inne i en svært kritisk fase har det planlagte ukeslange besøket til USA fått mye kritikk på hjemmebane fra de som mener at statsministeren burde holde seg hjemme for å lede landet gjennom de kommende dagene.

LES OGSÅ: IMF truer med å nekte Hellas lån

Avviser konkursfare

Finansministeren i Hellas, Evangelos Venizelos, forklarer den plutselige hjemreisen til statsministeren med et ønske om å være i stand til å ta raske beslutninger i den kommende uken, noe han ikke ville vært i stand til om han var i USA hele uken.

- Situasjonen er alvorlig i den forstand at vi må ta seriøse og gjennomtenkte beslutninger, skrev finansministeren i en pressemelding lørdag kveld.

Han avviste samtidig at det er fare for at landet må erklæres konkurs.

LES OGSÅ: - Gresk exit vil være en katastrofe

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå