Gresk TV: Papandreou går ikke av - skal «slåss videre»

En rekke kilder nekter for rykter om at den greske statsministeren skal gå av.

Saken oppdateres

Den greske statsministeren Georgios Papandreou skal ikke gå av og vil «slåss videre som statsminister».

Det melder gresk TV.

Meldingen blir også bekreftet av Bloomberg og Reuters.

Meldingen kommer etter at BBC og en rekke medier meldte at Papandreou ville gå av torsdag ettermiddag.

E24 Live - Nyheten ble først publisert på livebloggen. Ikke gå glipp av neste nyhet. Følg med direkte

Papandreou skal møte regjeringen 16.00, norsk tid.

Ifølge greske TV foregår det nå forhandlinger med opposisjonen med tanke på å danne en samlingsregjeringen. Det er ikke uaktuelt at Papandreou vil lede denne.

Statsministerens kontor varsler en pressekonferanse senere i dag, uten å varsle tid.

Alle muligheter åpne

- Flere media har rapportert at Papandreou skulle ha møte med president Karolos Papoulias straks regjeringsmøte var over, men det avkreftes nå fra statsministerens kontor, sier Asimina Michailidous ved senter for Europa-forskning på Universitetet i Oslo til E24.

Hun sier situasjonen for øyeblikket er veldig uavklart, og at alle muligheter er åpne.

- Det er planlagt et tillitsvotum over Papandreou i morgen, men dersom det nå etableres en samlingsregjering, vil det ikke bli behov for det, sier Michailidous.

Opposisjonsleder Antonis Samaras har torsdag formiddag tilbudt seg å gå inn i en samlingsregjering med den sosialistiske regjeringen, men Papandreou har ennå ikke gitt noen kommentar til det. Det som er klart, er at det på ingen måte er sikkert at han vil overleve en avstemning i parlamentet. Etter at to medlemmer av hans parti i går trakk seg, har PSOK bare to medlemmers flertall i nasjonalforsamlingen, men blant medlemmene i nasjonalforsamlingen er det flere av Papandreous egne som har sagt at de ikke lenger har tillit til statsministeren.

Michailidous mener det fortsatt er åpent om Papandreou fortsatt er statsminister i Hellas etter morgendagen.

- Det er ikke utenkelig at opposisjonen lar ham fortsette som statsminister i en samlingsregjering, men det er helt åpent, sier hun til E24.

- Kan trekke folkeavstemning

En ikke navngitt kilde i Pasok, partiet til statsminister Georgios Papandreou, sier han kan trekke sitt kontroversielle forslag som krever folkeavstemning for å akseptere en redningspakke fra EU og IMF.

Dette melder Bloomberg News i en lynmelding.

Sekunder etter meldingen ble kjent, steg euroen til dagens høyeste nivå, 1,38 mot dollaren.

Like før klokken 12.30 kom siste oppdatering fra Bloomberg News, som sier at stabssjefen for den greske regjeringen sier at folkeavstemning nå er uaktuelt.

I tillegg skal den greske helseministeren ha kalt planene om folkeavstemningen «en katastrofe».

Avstemning

Det var mandag den greske statsministeren sendte sjokkbølger, ikke bare gjennom EU, men hele verdensmarkedet. Han annonserte at det vil bli holdt folkeavstemning i Hellas om landet skal ta imot en ny redningspakke.

To dager senere har han troppet opp i løvens hule. Like før klokken 21 ankom statsminister George Papandreou møtet på den franske riviera.

Allerede før Papandreou fikk lov å komme inn, diskuterte eurogruppen statsministerens uttalelse.

- For en uke siden tok 17 av oss en felles beslutning. Vi vil ikke akseptere at noen trekker seg unna disse beslutningene, sa eurogruppens leder Jean-Claude Juncker etter at han kom ut fra møtet mellom Frankrike, Tyskland, EU og IMF onsdag kveld.

Kritiseres av sine egne

Ikke engang Hellas' finansminister Evangelos Venizelos mener en folkeavstemning om redningspakken er noen god idé.

Torsdag morgen viser det seg at Papandreous viktigste allierte - finansmininster Evangelos Venizelos - synes avstemningen er en dårlig idé.

- Hellas' plass i eurosamarbeidet er en historisk seier for det greske folket som ikke kan trekkes i tvil. ... det kan ikke avhenge av en folkeavstemning, sier Venizelos i en offisiell uttalelse fra Cannes, der verdens mektigste politikere er samlet til G20-møte.

Les også:

 

På forsiden nå