Papandreous høyre hånd avviser folkeavstemning

Ikke engang Hellas' finansminister Evangelos Venizelos mener en folkeavstemning om redningspakken er noen god idé.

KRITISK TIL SJEFEN: Finansminister Evangelos Venizelos mener en folkeavstemning om redningspakken til Hellas ikke hører hjemme noe sted.
KRITISK TIL SJEFEN: Finansminister Evangelos Venizelos mener en folkeavstemning om redningspakken til Hellas ikke hører hjemme noe sted.

Mandag sjokkerte grekernes statsminister Georgios Papandreou en hel verden da han kunngjorde folkeavstemning om redningspakken som EU og IMF innvilget Hellas 26. oktober.

Internasjonalt har kritikken vært ramsalt, men i egen regjering greide Papandreou å etablere oppslutning om planen gjennom et sju timers krisemøte tirsdag kveld.

Torsdag morgen viser det seg at Papandreous viktigste allierte - finansmininster Evangelos Venizelos - synes avstemningen er en dårlig idé.

- Hellas' plass i eurosamarbeidet er en historisk seier for det greske folket som ikke kan trekkes i tvil. ... det kan ikke avhenge av en folkeavstemning, sier Venizelos i en offisiell uttalelse fra Cannes, der verdens mektigste politikere er samlet til G20-møte.

Det er nyhetsbyrået AFP som gjengir uttalelsen fra Venizelos.

- Et nasjonalt prosjekt

Finansministeren ble innlagt på sykehus i Athen tirsdag på grunn av magesmerter.

Dermed var han heller ikke med i regjeringsmøtet samme kveld.

I uttalelsen gjør Venizelos sitt beste for å overbevise dem som tviler på at Hellas vil stå ved EU-IMF-avtalen.

- Neste steg, før året er omme, er å starte det nye støtteprogrammet som sikrer Hellas ytterligere 130 milliarder euro og fører til en gjeldsreduksjon på omtrent 100 milliarder euro. Å sluttføre dette programmet er et nasjonalt prosjekt, konkluderer finansministeren.

Avstemning kan gi euro-exit

Redningspakken fra 26. oktober gir Hellas 50 prosents nedskrivning på lån nominelt sett. Det betyr at grekerne slipper å betale tilbake milliarder av euro til sine kreditorer.

Pakken forutsetter at grekerne fortsetter å skjære i offentlig pengebruk. Det er ikke populært i befolkningen, og dermed risikerer hele redningsaksjonen å bli torpedert.

Flere kommentatorer mener et «nei» vil bety at Hellas forlater eurosamarbeidet.

LES OGSÅ: Derfor er Hellas dårlig butikk

Går til urnene i desember

Onsdag kveld kunngjorde Det internasjonale pengefondet at Hellas ikke vil få overført en eneste euro før folkeavstemningen er unnagjort.

Statsminister Papandreou responderte umiddelbart at avstemningen - som opprinnelig var satt til januar - vil bli gjennomført så raskt som mulig.

Mest sannsynlig betyr det 4. eller 5. desember. Det vil i så fall være rett før den neste planlagte pengeoverføringen fra IMF og EU.

Fordi Hellas ikke lenger kan låne penger i det åpne markedet, er landet avhengig av penger fra de to organisasjonene for å kunne betale regningene sine.

LES OGSÅ: Fremskynder folkeavstemning for å rekke neste utbetaling

På forsiden nå