Pengefondet spår kraftig oppbremsing i norsk økonomi

Det internasjonale pengefondet tror som så mange andre på en langt dårligere vekst i norsk økonomi. De er imidlertid ikke enige med norske eksperter.

<p><b>MOTSATT AV EUROPA:</b> Mens Det internasjonale pengefondet og direktør Christine Lagarde spår en kraftig oppbremsing i norsk økonomi i år og neste år, mener de Europa vil gå motsatt vei.<br/></p>

MOTSATT AV EUROPA: Mens Det internasjonale pengefondet og direktør Christine Lagarde spår en kraftig oppbremsing i norsk økonomi i år og neste år, mener de Europa vil gå motsatt vei.

Tirsdag ettermiddag offentliggjorde Det internasjonale pengefondet (IMF) sin nyeste oppdatering av World Economic Outlook, fondets økonomiske utsynsrapport.

Der spår fondet at norsk økonomi vil gå fra en økonomisk vekst på 2,2 prosent i fjor til forsiktige 1,0 prosent i år og 1,5 prosent neste år.

Til sammenligning spår Statistisk sentralbyrå en vekst på 0,9 prosent i år og 1,7 prosent neste år. Norges Bank anslår på sin side en vekst på 1,25 prosent i år og hele 2,25 prosent neste år.

– Lavere oljepriser vil tynge norsk økonomi, skriver IMF.

Alle tallene er for norsk økonomi samlet sett, ettersom IMF ikke skiller mellom Fastlands-Norge og norsk økonomi med oljenæringen.

Tallene som pengefondet nå presenterer for norsk økonomi, står i sterk kontrast til det de selv spådde i fjor høst. I den forrige rapporten fra oktober anslo de nemlig en vekst på hele 1,9 prosent i norsk økonomi i år.

Samtidig som IMF spår en kraftig avdemping i den økonomiske veksten, mener de fortsatt at inflasjonen vil holde seg på normale nivåer, både i år og neste år, henholdsvis 2,3 og 2,2 prosent. 

– Vi skal ha en markert oppbremsing

I DNB Markets er de ikke overrasket over at IMF nå kutter kraftig i anslagene sine. Meglerhuset har selv et anslag på en økonomisk vekst på 1,2 prosent i år og 1,7 prosent neste år.

– Foreløpig har vi sett at farten i norsk økonomi har vært vel så kraftig som vi så for oss. Vi skal ha en markert oppbremsing i økonomien, og det er naturlig gitt det som skjer, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal, og referer til den kraftige nedgangen i oljeindustrien som følge av oljeprisfallet.

– Det er likevel så mye usikkerhet (i det økonomiske bildet, journ.anm.) at et par tidelers forskjell ikke gjør det store utslaget, sier han videre om forskjellen mellom DNBs og IMFs anslag.

DNB Markets venter at oljeprisen vil stige neste år, men ifølge seniorøkonomen er ikke det nok til at den økonomiske veksten i Norge henter seg helt inn igjen med det første.

– Vi venter et fortsatt fall i oljeinvesteringene, så en økning i oljeprisen vil ikke være nok til å løfte veksten, sier han og peker på de store kuttene og oppsigelsesrundene som nå pågår.

– Vi tror også husholdningene vil være forsiktige fremover sier han, og mener folk vil holde sparenivået oppe og være forsiktige med forbruket, slik bildet også ser ut nå.

Spår europeisk bedring

Fra oktobers rapport til dagens oppdatering står IMF fast på anslaget sitt om at økonomien i Europa samlet sett vil vokse med 1,9 prosent. Nå har de også kommet med et anslag for neste år, der de spår en vekst på 2,1 prosent. I fjor vokste den samlede europeiske økonomien med 1,5 prosent, ifølge IMF-tallene.

Anslagene deres for eurosonen ligger godt under anslagene for Europa samlet sett. Når Storbritannia, Sverige og andre land uten euroen holdes utenfor, spår man en økonomisk vekst på 1,5 prosent i år og 1,6 prosent neste år.

Europa, og Norge, ligger dermed milevis bak USA. IMF anslår nemlig en vekst i verdens største økonomi på 3,1 prosent både i år og neste år.

– En solid økonomisk innhenting er forventet å fortsette i USA, der veksten har ligget rundt fire prosent i gjennomsnitt de siste tre kvartalene av 2014. Forholdene ligger til rette for robuste økonomiske resultater i 2015. Markant lavere energipriser, en tam inflasjon, redusert budsjettmessig etterslep, styrkede balanser og et boligmarked i bedring er ventet å opprettholde momentet fra de siste tre kvartaler, skriver IMF.

For Storbritannias del spår man en vekst på 2,7 prosent i år og 2,3 prosent neste år, mens man for Kina venter en nedgang i den kraftige økonomiske veksten til 6,8 prosent i år og 6,3 prosent neste år.

– Disse anslagene har blitt nedjustert med henholdsvis 0,25 og 0,5 prosentpoeng, ettersom tidligere overflod i boligmarkedet, kreditt og investeringer vil avdempes, skriver IMF om Kina.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå