Pest og handelskrig gir svinedyr gris i Kina

Med tøffe tollkrav på import av svinekjøtt strammer det seg til i det kinesiske svinemarkedet.


<p>STORSLAKT: Kineserne må slakte titusenvis av griser etter flere tilfeller av afrikansk svinepest</p>

STORSLAKT: Kineserne må slakte titusenvis av griser etter flere tilfeller av afrikansk svinepest

Prisen på svinekjøtt stiger i Kina mens landet sliter med å få kontroll på og begrense spredningen av afrikansk svinepest.

Samtidig gjør handelskrigen med USA det vanskeligere for landet å erstatte lokal produksjon med import, skriver The Wall Street Journal.

Siden forrige torsdag har tre utbrudd av pesten blitt oppdaget i Anhui provinsen vest for Shanghai, der det lever om lag 15 millioner griser. Nå er det oppdaget totalt syv tilfeller av utbrudd.

Det første sykdomstilfellet ble oppdaget i Liaoning-provinsen like ved grensen til Nord-Korea i starten av august.

Søndag meldte kinesiske myndigheter at de nå har slaktet 38.000 griser som følge av pesten, og strammet inn i regelverket for transport av levende griser.

Sliter med importen

Ved tidligere sykdomsutbrudd har Kina spedd på med import-gris, hvilket har begrenset prisutslagene, men nå er prisene opp om lag 8 prosent siden starten av august.

Prisen på soyabønner, som er en ingrediens i fôr, falt forrige uke, delvis på grunn av konsekvensene av pesten.

Afrikansk svinepest er ikke farlig for mennesker, men er svært smittsomt for griser og kan ta livet av dem.

Det er dårlige nyheter for de 400 millioner grisene i landet, som er verdens største produsent og forbruker av svinekjøtt. Totalt finnes det rundt én milliard griser i verden, ifølge FNs matvareorganisasjon, FAO.

Nå er frykten at svinepesten kan spre seg til andre land i sørøst-Asia eller til Korea-halvøya, hvor forbruket av svinekjøptt også er stort.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå