Politisk stillingskrig skaper trøbbel for Bernanke

Vil USA sentralbanksjef fredag drysse milliarder over finansmarkedene?

<p><b>FØLGES TETT:</b> Sentralbanksjef Ben Bernanke skal tale i Jackson Hole i kveld, og mange - ikke minst i finansmarkedet - følger sentralbanksjefen tett.<br/></p>

FØLGES TETT: Sentralbanksjef Ben Bernanke skal tale i Jackson Hole i kveld, og mange - ikke minst i finansmarkedet - følger sentralbanksjefen tett.

Neppe, mener norske økonomer E24 har snakket med.

- Ben Bernanke vil holde seg til det som ble sagt ved forrige rentemøte, og som kan lese ut fra referatet fra møtet. Jeg tviler sterkt på at han vil komme med noen konkrete nyheter i dag, sier sjeføkonom Stein Bruun i SEB til E24.

Klokken 16.00 norsk tid går sentralbanksjef Ben Bernanke på talerstolen under det årlige økonomisymposiet i Jackson Hole i Wyoming i USA.

I finansmarkedene er det mange som både håper og forventer at den amerikanske sentralbanken vil varsle tiltak for å stimulere den amerikanske økonomien - kanskje allerede under dagens tale.

Les også: Sentralbankoppgang på New York-børsen

- Mitt inntrykk er at forventningene er veldig delte, hvor noen tror og håper på nye kvantitative lettelser, sier Erik Bruce i Nordea til E24.

De fleste som tror på nye stimulansetiltak, tror det vil skje gjennom at den amerikanske sentralbanken vil sprøyte penger inn i økonomien ved å kjøpe amerikanske statsobligasjoner, eller kvantitative lettelser.

Stein Bruun begrunner sin skepsis med to faktorer. For det første er det nå bare 14. dager til neste rentemøte, noe som er en bedre arena å varsle finansielle stiumlansetiltak på.

Dernest peker Bruun på det politiske bakteppe for denne høsten.

Mens Barack Obama og Mitt Romney kjemper om presidenttaburettet for de neste fire årene, løper klokken for Kongressen, som må avverge det som kalles «The Fiscal Cliff» (se faktaramme).

- Med faren for resesjon i 2013 kan det godt være at mange medlemmer i rentekomiteen vil holde igjen skytset, slik at ikke alt kruttet brennes av allerede nå, sier Bruun.

Kan bli skuffet

Heller ikke makroøkonom Kjersti Haugland i DnB tror Bernanke vil varsle nye stimulansetiltak under kveldens tale i Jackson Hole.

- Egentlig er dette en sentralbankkonferanse som er mer rettet mot akademiske spørsmål. Men USAs sentralbanksjef har brukt talerstolen her tidligere til å kommentere, og det er dermed ikke usannsynlig at han kommer til å nevne amerikansk pengepolitikk i dag, sier Haugland til E24. 

I 2010 brukte Bernanke nettopp talerstolen i Jackson Hole til å annonsere kjøp av statsobligasjoner, gjennom det som er blitt kalt QE2.

Haugland peker på at forventningene ikke minst ble skrudd i været etter det forrige rentemøte-referatet i den amerikanske sentralbanken. 

Les også: Møtereferat gir kursløft på New York-børsen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

<p><b>AVVENTENDE:</b> Kjersti Haugland i DnB Markets.</p>

AVVENTENDE: Kjersti Haugland i DnB Markets.


- Det kom overraskende på mange at såpass mange i styret i den amerikanske rentekomiteen (FOMC) åpnet dørene for at det skulle komme ytterligere lettelser i økonomien dersom det ikke skjer betydelige forbedringer i nøkkeltallene. Det har ikke vi observert, og vi forventer heller ikke store forbedringer fremover, sier Haugland.

Både Bruun og Bruce har merket seg mange styremedlemmers åpning for nye tiltak under forrige rentemøte, men mener i motsetning til Haugland at økonomien har vist bedringer siden da.

<p><b>TROR PÅ BEN:</b> Sjeføkonom Stein Bruun tror Federal Reserve vil komme med stimulansetiltak i høst, men ikke fredag.</p>

TROR PÅ BEN: Sjeføkonom Stein Bruun tror Federal Reserve vil komme med stimulansetiltak i høst, men ikke fredag.

- Mange medlemmer åpnet for nye tiltak dersom økonomien ikke styrker seg. Men siden den gang har vi sett flere overraskende sterke nøkkeltall, som for eksempel sysselsettingsvekst i juli, industriproduksjon og detaljhandel, sier Bruun, som likevel poengterer:

- SEBs offisielle syn er at det vil komme nye stimulansetiltak fra sentralbanken, men jeg tror ikke det vil skje i kveld.

Haugland er derimot ikke like avvisende.

- Vi kan ikke utelukke at Bernanke i dag setter fart i markedene med sine uttalelser.

Og hvis han ikke gjør det?

-Dersom han ikke uttaler seg i tilstrekkelig ordrelag, så er det en viss for skuffelser, ja. For det har bygd seg opp store forventninger nå, sier Haugland.

Både i USA i går kveld og i Asia i natt har aksjemarkedene falt tydelig, og noe av fallet forklares med at finansfolkene nå ikke venter seg noen konkrete tiltak i kveld. 

- Jeg tror ikke Bernanke vil komme med lovnader om nye kvantitative lettelser nå, men kanskje heller åpne for fortsatt lave rente i lang tid fremover, sier Bruce.

Lanserte QE2

Økonomikonferansen i Jackson Hole har vært tett fulgt av finansmarkedene i flere år, spesielt etter 2010 da Ben Bernanke benyttet møte til å annonsere en ny runde kvantitative lettelse, eller QE2 som det populært er kalt.

Kunngjøringen av sentralbankens planer om å kjøpe statsobligasjoner for å stimulere økonomien, startet et aksjerally som sendte markedene opp nesten 30 prosent på få måneder.

Noen år tidligere burde kanskje finansmarkedene fulgt konferansen i Jackson Hole tettere enn de da gjorde - eventuelt vektlagt andre talere.

I 2005 brukte økonomiprofessor Raghuram Rajan sin tid på konferansen til å advare mot det han så som en boble under oppseiling.

Flere andre kjente deltakere - deriblant tidligere finansminister Lawrence Summers, avviste - nærmest latterliggjorde - Rajans teorier om en «låneboble» som kunne sprekke og sende verden ut i en finansiell avgrunn. 

Les også:På forsiden nå