Portugal må trolig ha nok en livline

Portugal kneler under vekten av blodige kutt og sparetiltak. Landet må etter all sannsynlighet ha ny krisehjelp fra EU.

KNIVEN PÅ STRUPEN: Portugal må kutte kraftig for å klare seg. 11. februar tok tusenvis seg ut i gatene i Lisboa for å vise sitt sinne over kuttene.
KNIVEN PÅ STRUPEN: Portugal må kutte kraftig for å klare seg. 11. februar tok tusenvis seg ut i gatene i Lisboa for å vise sitt sinne over kuttene.

– Den økonomiske tilbakegangen er noe portugiserne virkelig kjenner på kroppen, sier Judite França, økonomikommentator i kanalen TVI 24 i Lisboa til NTB.

– Det private forbruket har gått kraftig ned som følge av store lønnskutt og nye skatter.

Alvorlig resesjon

Torsdag kom tall fra den portugisiske sentralbanken som anslår en enda dypere økonomisk tilbakegang enn regjeringens tidligere spådommer. Ifølge sentralbanken vil økonomien krympe med 3,4 prosent i år. Årsaken er omfattende kutt og økte skatter, som er vilkår i krisepakken på 78 milliarder euro fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

– Situasjonen er ikke så alvorlig som i Hellas, men den er svært vanskelig. Det største problemet er resesjonen. Gjelden er svært høy og landet har ingen vekst, sier Carsten Brzeski i banken ING.

LES OGSÅ: Moody`s kaster seg over portugisiske banker

Dette er med å forklare hvorfor rentene landet må betale på lånene sine fortsatt er svært høye.

Ny krisepakke

Portugal er tynget av en gjeld på nærmere 120 prosent av bruttonasjonalprodukt.

– Regjeringen har gjort mye. I motsetning til i Hellas er det en stor politisk vilje til å gjennomføre sparetiltakene, sier Brzeski videre.

Regjeringen har blant annet gjort det enklere å ansette og å sparke ansatte, effektivisert helsevesenet og gjennomført 60 prosent av sin privatiseringsplan gjennom å selge deler av to energiselskaper til investorer fra Kina og Oman.

Sjeføkonomen tror imidlertid det kun er snakk om tid før Portugal trenger enda en krisepakke fra EU og IMF.

– Med den svake økonomien og det høye gjeldsnivået er det vanskelig å se hvordan Portugal skal kunne vende tilbake til finansmarkedene.

Nedskriving?

Den største spenningen er ikke knyttet til om Portugal må ha mer hjelp, men om private investorer også der, som i Hellas, må ta store tap ved en nedskriving av gjeld. Det vil kunne føre til en spredning og opptrapping av krisen til større euroland som Spania og Italia.

– Den politiske viljen til å gjøre Hellas til isolert tilfelle er så stor at jeg tror ikke dette kommer til å skje de første par årene. Men om bildet ikke bedrer seg, vil debatten komme, og hvem vet hva som skjer da, sier Guntram B. Wolff, nestsjef ved tenketanken Bruegel i Brussel, til NTB.

Store konsekvenser

Ifølge Carsten Brzeski taler tallene for en nedskriving.

– Men spørsmålet er om det er politisk akseptabelt. Det vil bli sett på som et signal om at en nedskriving kan skje overalt, at Hellas ikke var et unikt tilfelle. Det vil få store konsekvenser i finansmarkedene.

Kommentator Judite França i TVI 24 tror imidlertid ikke private eiere av portugisisk gjeld må ta tap:

– Det er en oppfatning hos noen at historien er nødt til å gjenta seg. Fordi det ble gjort i Hellas, så må det skje hos oss også. Men jeg tror ikke det vil bli aktuelt her i Portugal.

No Exit

Enkelte i finansmarkedene er så pessimistiske på Portugals vegne at de mener landets eneste mulighet på sikt for å kvitte seg med gjeldsbyrden, er å forlate eurosonen. Men det mener ekspertene Brzeski og Wolff er svært lite sannsynlig.

Portugal har et desperat behov for økonomisk vekst, men hestekuren landet må gjennom vil utvilsomt ta mange år. Ledigheten blant unge er på skyhøye 35 prosent og stadig flere reiser ut av landet for å finne jobber.

– Jeg vet ikke hvor lenge folk klarer dette. Det er utrolig hvor mye smerte vi tåler, men det er alltid en grense. Og vi begynner å nærme oss den nå, sier taxisjåføren Antonio Almeida i Lisboa til nyhetsbyrået Reuters.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå