- Problemene forsvant like raskt som de kom

Forholdet til staten er «normalisert og tillitsfullt» men nye utfordringer har oppstått for Aker.
<b>TILBAKE TIL NORMALT:</b> Konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker mener at forholdet til staten er tilbake til normalen.
TILBAKE TIL NORMALT: Konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker mener at forholdet til staten er tilbake til normalen.

Under årets Aker-dag på Felix Konferansesenter på Aker Brygge i Oslo var stemningen en ganske annen enn i fjor.

For ganske nøyaktig ett år siden, 2. april 2009, annonserte Aker salget av eierandeler i fem datterselskaper til Aker Solutions for 1,9 milliarder kroner, der Aker innkasserte 1,4 milliarder kroner.

Samtidig sto statsminister Jens Stoltenberg på podiet med Kjell Inge Røkke og hyllet ham som en stor pioner.

Den dagen innledet kanskje den største offentlige feiden mellom en næringslivsmann og den norske regjeringen i moderne tid. Næringsminister Sylvia Brustad var forbannet på Røkke og Røkke svarte med å raljere med Brustad ved å imitere hennes Hedmarks-dialekt.

Les mer:

Ingen Røkke å se

I år var verken Røkke, politikere eller konsernsjefene i Akers datterselskaper å se.

Men harseleringen med Brustad fortsatte.

- Dagens næringsminister er "itte like forbanna" som den forrige? spurte konferansier Frode Stang innledningsvis.

- Det var herlig å være på påskeferie uten å ha en rolle i avisene. Men turbulensen forsvant like raskt som den oppsto. I dag har vi et normalisert, tillitsfullt og godt samarbeid med staten, svarte Eriksen.

Deretter fulgte en times hyggelig passiar mellom Stang og Akers investeringsdirektører: Direktørene har ansvaret for Akers investeringer i datterselskapene Aker Drilling, Det norske oljeselskap

OSE
DETNOR
, Aker Biomarine
OSE
AKBM
, Aker Clean Carbon, Aker Solutions
OSE
AKSO
og Converto Capital Management.

- Dere skal få bli med på en slags speed-dating med Aker idag. Vi skal møte hvert selskaps investeringsdirektør, sa Stang.

Den tidligere NRK-journalisten lager filmer for Aker og var leid inn for å lede Aker-dagen.

- På forhånd hadde jeg grundige samtaler med investeringsdirektørene for å få frem det sentrale i hvordan Aker ser på selskapene i porteføljen, sa Stang.

Har tapt 11 milliarder

Men selv om praten var hyggelig og forholdet til staten er "normalisert og tillitsfullt" har Aker og datterselskapene sine utfordringer å stri med.

Aker har anslagsvis tapt mellom 10 og 11 milliarder kroner siden 2007. De største utfordringene har vært papirtap på 5 milliarder fra krillselskapet Aker Biomarine, kostnadsoverskridelser i i riggselskapet Aker Drilling, oppstartsproblemer for superriggene Barents og Spitsbergen, kursfall i Aker Floating Production og Aker Seafoods, samt problemer ved Aker Philadelphia Shipyard og American Shipping Company.

Etterhvert åpnet også investeringsdirektøne seg.

- Vi har per i dag ingen planer om å bygge flere rigger, sa investeringsdirektør Per-Ola Baalerud for Aker Drilling.

- Vi tjener per i dag ikke penger, men vi hadde 1,6 milliarder kroner tilgjengelig ved utgangen av året, pluss en leteramme på 4 milliarder kroner. Frøy skal i produksjon i 2013 så vi trenger ikke pengene før i 2012, sa investeringsdirektør Maria Moræus Hanssen for Det norske oljeselskap.

- Vi skal klare oss uten drahjelp fra eierne i 2015, sa investeringsdirektør Liv Monica Stubholt for Aker Clean Carbon.

- Utviklingen av selskapet har tatt lengre tid og kostet mer enn vi håpet, sa investeringsdirektør Ola Snøve for Aker Biomarine.

- Vi har et mål om å forvalte andres penger, men først må vi skape verdier på de investeringene vi har i dag, sa daglig leder Frank O. Reite i Converto Capital Management.

Refinansiering

Deretter tok igjen konsernsjef Øyvind Eriksen over.

- Vi bruker ikke ord som utfordringer og problemer, vi har bare oppgaver og muligheter, sa Eriksen.

Han kunne betrygge Akers aksjonærer med at finansieringsbehovet skal være på plass innen noen måneder.

- Når det gjelder Akers finansieringsbehov generelt og Aker Drillings finansieringsbehov spesielt så jobber vi med å refinansiere obligasjonslånet som forfaller til høsten. Vi skal ha minimum 800 millioner kroner uten at Aker tegner seg, for vi ønsker ikke å øke vår bruttogjeld, sier Eriksen.

Finansdirektør Olav Revhaug utelukker ikke at statens obligasjonsfond bidrar.

- Vi overlater til tilretteleggerne Pareto og DnB Nor å avgjøre hvem som kan og skal tegne seg for dette, sier Revhaug og legger til:

- Vi utelukker heller ikke å øke hovedstolen noe. I den grad markedet er villig til å øke summen fra 800 millioner og oppover så vil det øvrige beløpet avlaste finansieringsbehovet på inntil 150 millioner dollar som vi har sagt vi er villige til å tilføre Aker Drilling.

Aker Spitsbergen til oppgradering

Riggen "Aker Spitsbergen" skal inntil ti uker til verft i sommer for oppgradering. Statoil, som leier riggen, skal betale en del av kostnaden for oppgraderingen.

Aker har likevel indikert at de vil støtte Aker Drilling med 150 millioner dollar iløpet av året.

- 93 millioner dollar går tilbake til DnB Nor for nedbetaling av lån. De resterende 57 millionene er knyttet til oppgradering ved verftet, bortfall av inntekter gjennom oppgraderingsperioden på en del uker og kostnader knyttet til drift, sier Revhaug.

Les også:

Til forsiden

På forsiden nå