Obamas verste fiende

NEW YORK (VG) Ingen tvil om hva som er det desidert største samtaleemnet blant taxisjåførene på Manhattan om dagen: De høye bensinprisene.

IKKE PUMPULÆRT: Drosjeeierne i New York fortviler. Amerikanere betaler litt over seks kroner per liter for bensin, noe som er uvanlig høyt. Det kan avgjøre valgkampen.
IKKE PUMPULÆRT: Drosjeeierne i New York fortviler. Amerikanere betaler litt over seks kroner per liter for bensin, noe som er uvanlig høyt. Det kan avgjøre valgkampen.

- Vi er i en fryktelig vanskelig situasjon på grunn av dette. Med normale bensinpriser, kan vi tjene opptil 150 dollar på en dag. Nå tjener vi rundt 75 dollar på 12 timers kjøring. Og det er ikke nok til å kunne leve av det, sier Ben Cisse (56) fra Bronx.

Han får full støtte av kollegene Ousman (31) og Augustin Colin (59).

Men ingen av dem kommer til påvirkes av bensinprisene på valgdagen.

- Jeg er 100 prosent bak Barack Obama, fastslår Ben.

Synker på måling

Så heldig er nok ikke presidenten med alle:

En måling som ble offentliggjort i The New York Times i går viste at oppslutningen om Obama igjen synker, etter i lengre tid å ha vært på vei opp.

Bare 41 prosent av de spurte mente at presidenten gjør en god jobb, mens 50 prosent mente det samme for en måned siden.

47 prosent mener at han ikke gjør en god jobb.

Og de fleste observatører peker på de siste ukenes prisøkning på bensin som den mest iøynefallende grunnen til nedgangen.

Siden før nyttår har det strømmet inn med positive nyheter om utviklingen i amerikansk økonomi, selv om forbedringen skjer med museskritt.

Samtidig har republikanerne ennå ikke klart å bli enige om hvem som skal utfordre Obama den 6. november.

I stedet har de ført en sjelden negativ valgkamp mot hverandre, der beskyldningene og skjellsordene har haglet daglig i nyhetsbildet.

Derfor har også støtten falt dramatisk for storfavoritten Mitt Romney (64), særlig blant såkalte uavhengige og moderate velgere.

Utsiktene begynte altså å se riktig lyse ut for Obama, og sakte, men sikkert økte han tilslutningen på målingene.

LES OGSÅ: Rekord-oljepris for flere land

E24 BØRS: Sjekk oljeprisen her

Må importere

Men det var før altså bensinprisene føk i været. Ved pumpene i går kostet en gallon (3,85 liter) 4.09 dollar for vanlig bensin, og 4,27 for premium kvalitet. En dollar ville i går kostet 5,60 kroner.

- Den mest åpenbare grunnen til at dette skjer her og nå, er situasjonen i Iran. Men den mer grunnleggende forklaringen er at USA ikke borrer nok for å finne ny olje. Oljeprisen burde ikke vært på 4,09 dollar per gallon, som den er i dag, men på to dollar. Men så lenge den sittende regjeringen ikke vil borre etter mer olje, og dessuten sier nei til å bygge gassrørledning gjennom USA, så får vi denne situasjonen, fordi vi er så avhengig av import, sier salgsmannen Akiva Zatir (34), som er avhengig av bil i jobben.

- Det høres ikke ut som om du har tenkt å stemme på Obama?

- Det er hundre prosent riktig!

- Hvem foretrekker du av de andre kandidatene?

- Jeg har ikke bestemt meg. Selv hadde jeg ønsket meg Rick Santorum, men jeg stemmer på hvem som helst av de andre før jeg stemmer på Obama, sier Zatir.

- Korrupsjon

Ved pumpene på Hess-stasjonen midt på Manhattan treffer vi også Craig (42), som tanker full en hvit, diger Chevy Suburban.

- Prisene er latterlig høye nå. Dette kan ikke fortsette.

- Hva tror du er grunnen?

- Korrupsjon. Når vi ser på råvareprisen på olje, er det helt utrolig hva bensinen koster her ved pumpene. Noen stikker av med pengene. Oljeselskapene har jo alle milliardfortjeneste.

- Kommer bensinprisen til å ha noen betydning for hvem du stemmer på valgdagen?

- Det vet jeg ikke ennå. I utgangspunktet er jeg demokrat, jeg skal bruke månedene fremover til å bestemme meg, sier Craig som bor på Long Island i New York.

En bensinpris på fem dollar per gallon er selve marerittet for presidenten.

Bensinprisen ved pumpene i går hadde likevel ikke skremt vannet av nordmenn. Fortsatt betaler amerikanerne litt over seks kroner literen - hovedsakelig på grunn av at fossilt brensel praktisk talt er pålagt null i skatter og avgifter i USA.

Presidentkandidat Newt Gingrich kjører en svært aggressiv kampanje - og lover at hans energipolitikk vil gi en bensinpris 2.50 per gallon.

Målingen i The New York Times spurte også hvem folk vil ha som president. Og selv om Obama leder over både Mitt Romney og Rick Santorum når de settes opp én mot én, viser tallene at avstanden minker.

Les også:

På forsiden nå