Årets sterkeste pund etter utlysing av nyvalg i Storbritannia

Helomvending for britenes valuta. Spekulasjoner om dårlige nyheter kan ha bidratt til pundfallet før det ble kjent at pressekonferanse gjaldt nyvalg, sier sjeføkonom.


<p><b>NYVALG:</b> Statsminister Theresa May lyser ut valg i Storbritannia. Her ved en tidligere anledning.</p>

NYVALG: Statsminister Theresa May lyser ut valg i Storbritannia. Her ved en tidligere anledning.

I valutamarkedet reagerte pundet umiddelbart med svekkelse da den britiske statsministeren uventet kalte inn til pressekonferanse, men hentet inn mer enn det tapte da det ble det klart at årsaken var utlysing av nyvalg.

Et pundet koster i skrivende stund 1,273 dollar, noe som er det sterkeste pundet har vært siden desember i fjor.

Tirsdagens styrking er på 1,27 prosent for britenes valuta, etter at det først var ned 0,6 prosent i løpet av kort tid.

Derfor falt pundet

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken peker på at ryktene som oppsto da hasteinnkallingen fra Theresa May ble kjent, kan ha bidratt til helomvendingen.

– Det var spekulasjoner om at hun skulle trekke seg på grunn av dårlig helse – det kan ha bidratt til at pundet svekket seg, eller at det skulle komme dårlige nyheter rett og slett. Det med dårlig helse var det jeg så poppe opp flest ganger.

– Men når det ble klart hva det gjaldt har pundet styrket seg igjen og er sterkere enn det var ved åpning i dag. Så det var en ubegrunnet frykt som slo ut i markedet i dag ser det ut til, basert mer på ufunderte rykter enn fakta, sier sjeføkonomen til E24.

saken fortsetter under

Pundet har ikke vært sterkere mot dollar siden desember i fjor.
Pundet har ikke vært sterkere mot dollar siden desember i fjor.

Due-Andresen sier at nyvalget ikke får noen betydning for prognosene Handelsbanken har om britisk økonomi.

– Det er åpent foreløpig hva dette vil si, sier hun.

Ifølge en fersk meningsmåling utført for The Telegraph har De konservative nå 44 prosent oppslutning, mens det britiske arbeiderpartiet Labour har 23 prosent av velgerne i ryggen.

– Hvis man ser på meningsmålingene ser det ut til De konservative vil vinne med en komfortabel margin og få styrket sitt flertall i underhuset. Det gjør det potensielt lettere å gjennomføre deres strategi. Slik sett kan det øke sannsynligheten for en «hard brexit», som er det Theresa May har snakket varmt for. Det er vanskelig å se at det skal styrke pundet, sier Due-Andresen. 

Handelsbankens prognose tilsier en svekkelse av pundet gjennom året.

Lyser ut valg i juni

På pressekonferansen ble det klart at Theresa May lyser ut nyvalg i Storbritannia 8. juni.

Hun har vært statsminister etter at tidligere statsminister David Cameron gikk av da Storbritannia stemte for å gå ut av EU i juni i fjor.

May har tidligere sagt at hun ikke har planer om noe nyvalg, ifølge BBC. Det neste britiske valget skulle etter planen avholdes i 2020.

Nå snur hun altså, for å be om folkets støtte før de britiske forhandlingene med EU om nye handelsavtaler etter at landet trer ut av handelsblokken.

Storbritannia kan avholde nyvalg hvis to tredjedeler av parlamentsmedlemmene i Underhuset støtter det i en avstemning.

Labours leder, Jeremy Corbyn, sa etter pressekonferansen at han ønsket beslutningen velkommen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå