- Råtne boliglån vil koste 345 mrd. - minst

Det råtne amerikanske boligmarkedet påfører bankene enorme tap.

Hvor store er utlånstapene knyttet til det fallende amerikanske boligmarkedet?

Det er et av de store spørsmålene i finansmiljøene i verden, og en tilbakevendende bekymring for investorer.

- Skremmende skjelett

Citigroup, som selv nylig tok en nedskrivning på 11 milliarder dollar (58 milliarder kroner), anslår at tapene kommer opp i 64 milliarder dollar, 345 milliarder kroner, for de store bankene i USA, skriver Reuters.

Da har imidlertid analytikerne kun regnet med kursfallet i såkalte CDOer for de amerikanske bankene. CDOer, eller collateralized debt obligations, er et slags verdipapir som er basert på lån gitt til mange forskjelllige låntagere. CDOene som bankene har tapt på, har hatt sikkerhet i risikable boliglån - såkalte subprime-lån (se faktaboks)

I tillegg til kursfall på CDOene, har banker direkte tap knyttet til utlån til amerikanere med lav kredittverdighet.

- Av de mange av skjelettene som gjemmer seg i subprime-skapet, er nedskrivninger på bankenes CDOer kanskje det mest skremmende, sier Citigroup-analytiker Matt King til Reuters.

Totalt tok de store bankene på Wall Street tap på 25 milliarder dollar i tredje kvartal, skriver Reuters.

Blant dem som har slitt mest med tap er Merrill Lynch. Banken måtte ta tap på 8,4 milliarder dollar knyttet til CDOer og andre boliglånstap i tredje kvartal. Det ble tungen på vektskålen som fikk toppsjef Stanley O'Neal sparket ut.

Les også: Får milliardfallskjerm for milliardtap

I Citigroup måtte toppsjef Charles Prince ta sin hatt å gå på grunn av utlånstapene.

Les også: Bankkongen Prince går av

Nye skremsler

Fredag er det igjen tap knyttet til subprime som skaker aksjemarkedene. USAs fjerde største bank, Wachovia, melder om ytterligere CDO-tap på 1,1 milliarder dollar i oktober knyttet til uroen i kredittmarkedet. I tredje kvartal skrev banken ned sine CDO-er med 1,3 milliarder dollar i verdi.

I tillegg faller storbanken Barclays med 9 prosent på grunn av markedsrykter om at banken kommer til å melde om nedskrivninger på 10 milliarder dollar. Barclays benketer at det kommer til å gjøre en slik nedskrivninger.

Bankuroen er med på å senke aksjemarkedene i Europa fredag.

Følg aksjemarkedene i Europa på Børs24

Flere nyheter på E24.

På forsiden nå