REC Norges største helprivate selskap

Denne nordlendingen er en av to grunnleggere av det som i dag er blitt Norges største helprivate selskap. - Fantastisk artig, sier Reidar Langmo.
<b>SIKRER FORMUEN:</b> REC-gründer Reidar Langmo har solgt unna aksjer i REC - og sikret seg mange hundre millioner kroner på konto.
SIKRER FORMUEN: REC-gründer Reidar Langmo har solgt unna aksjer i REC - og sikret seg mange hundre millioner kroner på konto.

I oljelandet Norge, med delstatlige kjemper som Statoil og Norsk Hydro, er det nå et solenergiselskap som er blitt landets største privateide bedrift.

Renewable Energy Corporation

OSE
REC
har siden nyttår steget nesten utrolige 41 prosent i verdi, blant annet drevet frem av at klimatrusselen har fått politikere verden over til å love satsning og støtte til alternative energikilder.

Nå har REC også passert storeieren Orkla

OSE
ORK
i børsverdi. Selskapet tar teten samme dag som FNs klimapanel legger frem sin rapport.

Orkla, som har sine røtter på midten av 1600-tallet, har frem til nå hatt denne posisjonen. Nykommeren ble etablert på midten av nittitallet, med overflødig arbeidskraft etter at Hydro la ned produksjon i Glomfjord.

Hydro takket senere nei til å kjøpe seg en større eierandel i REC. Den gikk til Elkem og senere Orkla, som nå har REC-aksjer for nesten 22 milliarder kroner.

Flere nyheter på E24

Etter en drøy halvtimes handel på Oslo Børs, var REC verdsatt til 79,56 milliarder kroner, ifølge børsens hjemmesider. Orkla var på samme tidspunkt verdt 78,97 milliarder.

- Det er fantastisk artig, det har gått langt utover mine villeste fantasier, sier en av de to gründerne bak solsuksessen, Reidar Langmo. Sammen med Alf Bjørseth, som nå har startet et nytt solselskap, har han vært med på en eventyrlig opptur i solnæringen.

- Hva var kursen, sa du? Spør Langmo.

- 160 kroner.

- Så bra da. Jeg har jo noen aksjer igjen, vet du.

Langmo har i underkant av tre millioner REC-aksjer. Med dagens kurser, er de verdt mer enn 480 millioner kroner. Pengene kommer på toppen av det Langmo allerede har sikret seg i gevinst.

- Hvordan føles det å være medgrunnlegger av Norges største privateide selskap?

- Det har vært fantastisk artig fra dag én. Det er ikke så mye mer å si enn at det har vært utrolig artig at vi har fått en sånn markedsverdi og en sånn drift.

Langmo meldte nylig at han trekker seg fra den daglige driften i REC. Men kontoret i hovedkvarteret på Høvik i Bærum, beholder han.

Politisk støtte viktig

Han gleder seg over at blant andre USAs president George W. Bush, Californias guvernør Arnold Schwarzenegger og EU-kommisjonen nå stiller seg bak ambisiøse planer for å ta fornybar energi i bruk. Den politiske støtten trengs nemlig fortsatt for at solenergi skal vokse frem.

- Det er ikke noen tvil om det. Det som er utfordringen fremover er å få ned kostnadene. Ennå er det subsidiebasert, den store utfordringen er å få dette kommersielt konkurransedyktig.

- Når Bush og gutta er ute, så er USA jo et megasvært market med mye bedre forutsetninger for sol enn i for eksempel Tyskland. Alle disse tingene er fantastisk interessante.

Følg REC på Børs24

På forsiden nå