REC-SJEFEN: - Aldri vært på tale å gi opp

Verken Orkla eller Enger gir opp Rec, men det tar mange år å bedre det indre liv i en industribedrift, mener konsernsjef Ole Enger.

Konsernsjef Ole Enger i solenergiselskapet Renewable Energy Corporation (Rec)

OSE
REC
oppsummerer selskapets tilstand etter ett år i sjefsstolen. Selskapet han leder står bak en av største kollapsene i Oslo Børs historie.

Toppen ble nådd 8. November 2007 med en kurs på 262 kroner og markedsverdi på 174 milliarder kroner.

Tirsdag står kursen i 26,6 kroner aksjen og markedsverdien er på 17,7 milliarder kroner, opp fra 14 milliarder ved slutten av februar.

Følg Rec-kursen minutt for minutt på E24 Børs

Krise-emisjoner

Rec annonserte i påskeuken at de vil gjennomføre sin andre emisjon på ett år, begge under Enger. Hovedaksjonær Orkla stiller opp igjen og Enger avslører at det aldri har vært diskutert å selge butikken.

- Verken for Orkla eller oss har det noen gang vært på tale å gi opp, sier Enger til E24.

- Orkla er viktig for oss og det er ingen tvil om at det er bra å ha en så stor og støttende eier. Men det ville være å sette det på spissen å si at vi fortsatt eksisterer takket være Orkla, legger han til.

- Vil ta mange år

Han sier bankene har vært samarbeidsvillige og er tålelig fornøyd med selskapets finansielle posisjon.

- Ingen av bankene har truet med å slå Rec konkurs. Du må ikke glemme at selskapet før refinansieringen hadde en egenkapitalandel på over 50 prosent. Tar du en titt på andre børsnoterte selskaper ser du at det er svært bra, sier Enger.

Enger legger likevel ikke skjul på at det vil ta mange år å få selskapet dit det skal være.

- Den største utfordringen for oss nå ligger i industriforbedringen. Forbedringen av det indre liv i en industribedrift tar mange år. Det beveger seg fremover for oss, men man klarer ikke å snu opp ned på en bedrift på et par kvartaler. De som sier det har jeg ikke tillit til for de kan umulig ha gjort det.

- For høy kurs

Enger mener prisingen av selskapet sensommeren 2007 var urealistisk høy.

- Det er flere grunner til at Rec-kursen har gått fra 260 til 20 kroner. For det første gikk det for høyt sommeren og høsten 2007, sier Enger.

- For det andre har vi hatt en finanskrise, den alvorligste siden 30-årene. Når du kombinerer veldig store investeringer med en finanskrise, og et marked som faller i pris til halvparten av hva det var, så får man en kursutvikling deretter, legger han til.

Han mener Rec ikke kunne noe for overprisingen av selskapet.

- I den fasen som Rec var i tidligere så var aksjemarkedet veldig begeistret for entreprenørskapet og veksten som dette selskapet gjennomgikk. Det var det samme markedet som førte kursen til store høyder.

- Når alt snur så bruker man den innsikten man får gjennom etterpåklokskap. Da blir alt mye enklere, sier Enger.

- Silisium ga oss ambisiøse vekstprognoser

Rec var priset høyere enn andre solenergiselskaper for tre år siden og har falt kraftigere nå. Enger mener forklaringen ligger i selskapets posisjon i silisium-markedet.

- Internt så verdensbildet veldig positivt ut i 2007-08. Rec var et av de få selskapene som hadde anledning til å vokse kraftig fordi vi hadde silisium som var i stor etterspørsel og mangel på silisium var en begrensende faktor for solenergibransjen. Vi kunne derfor legge frem et vekstprogram som var sterkere enn andre selskaper.

- Når du så får motgang i markedet så rammes man hardere når man har lagt frem ambisiøse vekstplaner, sier Enger.

Flere investorer og analytikere har reagert på selskapets manglende evne til å kommunisere negative nyheter og resultatvarsler med markedet. Enger forstår kritikken men poengterer at det er vanskelig å guide for selskaper som operer i nye bransjer.

- Gitt den situasjonen vi er i, har det ikke vært lett å informere markedet. Vi prøver å gjøre et så godt og objektivt assessment som mulig og legger alle kortene på bordet etter hvert som vi ser dem. Men vi har heller ingen krystallkule. Det er ikke lett å guide i noe selskap, men med den dynamikken i solenergimarkedet har det vært spesielt vanskelig.

- Ingen garanti for ikke å skuffe igjen

Han kan ikke love at markedet ikke vil bli skuffet etter et kvartalsresultat igjen, og vil ikke gi lavere guiding for å kompensere i fremtiden.

- Jeg kan selvfølgelig ikke gi noen garantier for at vi ikke vil skuffe markedet igjen, verken før eller etter et kvartalsresultat.

- Det var ingen som forutså finanskrisen og vi må ikke slutte å ta risiko. Vi må beholde balansen og roen også når vi gir vekstprognoser for man bør ikke gå fra den ene ekstremiteten til den andre, sier Enger.

Rec leverer førstekvartalsresult 28. april. Enger er kun opptatt av en ting fremover.

- Hovedfokuset med å få god drift har ikke forandret seg på det året jeg har vært her; det at vi driver prosessene på en så rasjonell og god måte som mulig, sier Enger.

Han bekrefter at han har kjøpt aksjer i selskapet, men ikke hvor mange.

- Jeg har kjøpt aksjer i Rec etter at jeg tok over sjefjobben. Det er gjennomgående positivt at man eier aksjer i selskapet man er ansatt. Men når det gjelder kjøp av aksjer så er ikke det så enkelt. Det må gjøres i en periode slik at det ikke kan kritiseres i ettertid og de periodene har det ikke vært mange av i det siste, sier Enger til E24.

Les flere økonominyheter på E24

På forsiden nå