– Alle ukers mor

På tirsdag rettes alle øyne mot Singapore, der Donald Trump skal møte Kim Jong-un. Men av større økonomisk betydning er rentebeslutningene i USA og eurosonen denne uken – og i Norge kommer «de siste bitene i puslespillet».


<p><b>FED-SJEF:</b> Møtet denne uken blir bare det fjerde holdt av USAs sentralbanksjef Jerome Powell. Han har allerede hevet styringsrenten én gang i år og alt tyder på at det blir nok en heving nå.</p>

FED-SJEF: Møtet denne uken blir bare det fjerde holdt av USAs sentralbanksjef Jerome Powell. Han har allerede hevet styringsrenten én gang i år og alt tyder på at det blir nok en heving nå.

For hundrevis av millioner rundt om i verden, for ikke å si milliarder, er det én ting som fremheves som særlig viktig den kommende uken:

Torsdag 14. juni tar enten vertsnasjonen Russland eller motstander Saudi-Arabia avspark og markerer med det at fotball-VM 2018 er i gang. 

Hele verden håper på fotballfest, men særlig stor betydning er ikke turneringen ventet å ha på Russlands økonomi.

Moody-analytiker Kristin Lindow sier til Financial Times at inntektene som vil genereres gjennom den måneden VM varer, er som en dråpe i havet å regne, der havet i dette tilfellet representeres av Russlands bruttonasjonalprodukt på nesten 1.300 milliarder dollar.

Men for personer som er mer interessert i internasjonal politikk og økonomi, bør også denne uken bli innholdsrik.

Senioranalytiker Piet P.H. Christensen i Danske Bank omtaler i et analysenotat makrouken som «alle ukers mor».

Nyhetsbyrået Bloomberg beskriver det som «årets viktigste uke for verdensøkonomien».

Historisk møte

Tirsdag møtes Donald Trump og Kim Jong-un til det som er historiens første møte mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk statsleder.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets tror det neppe vil skje noe av stor økonomisk betydning, og at det beste man kan håpe på er at den politiske risikoen blir noe redusert. 

– Men med Donald Trump vet man aldri hva som kan skje, noe vi har fått se denne helgen i forbindelse med G7-møtet, sier han til E24.

 <p>Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets</p>

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets

Sikker på amerikansk renteheving

Mer trygg føler han seg på hva som vil bli utfallet når den amerikanske sentralbanken (Fed) legger frem sin rentebeslutning onsdag. 

– Det vil være en gedigen overraskelse om ikke styringsrenten heves – det tar jeg for gitt at vil skje. 

Større spenning knyttes det derfor til hva sentralbanksjef Jerome Powell vil komme med av indikasjoner med tanke på antall rentehevinger i 2018. 

– Dette blir den andre for året og i mars indikerte Fed at det vil bli tre stykk i år. Vi tror imidlertid det blir totalt fire i år, med renteheving også i september og desember. Og neste år forventer vi ytterligere tre rentehevinger, sier Magnussen. 

– Det må jo indikere at den amerikanske økonomien går godt?

– Det gjør den, særlig gjør arbeidsmarkedet det bra. Ledigheten er nå på svært lave 3,8 prosent, noe som er lavere enn det Fed har forventet, sier han.

Draghi i ilden

Også Den europeiske sentralbanken (ESB) avholder møte denne uken. Og også her forventer Magnussen at det kan komme nytt preget av gode økonomiske tider. Spørsmålet er om ESB-sjef Mario Draghi vil komme med endelige signaler om at sentralbanken vil trappe ned kjøp av verdipapirer. 

– I dag kjøper ESB verdipapirer for 30 milliarder i måneden. Vi venter at de også vil kjøpe i fjerde kvartal, men at det vil trappes ned til 15 milliarder fra oktober. Og at programmet deretter avsluttes ved årsskiftet, sier han. 

Det vil i så fall være et resultat av at økonomien går ganske bra i eurosonen og at inflasjonen beveger seg oppover, forteller DNB Markets-økonomen.

 <p>Sentralbanksjef Mario Draghi i eurosonen</p>

Sentralbanksjef Mario Draghi i eurosonen

To norske nøkkeltall

Hjemme i Norge venter de to siste nøkkeltallene før vår egen sentralbanks rentebeslutning neste uke. På mandag kommer konsumprisindeksen for mai og på tirsdag legger Norges Bank frem årets andre rapport fra Regionalt nettverk – sentralbankens temperaturmåler i norsk økonomi.

Sjefstrateg Erica Blomgren i Seb skriver et analysenotat at tallene er «de siste bitene i puslespillet» før rentedommen faller 21. juni.

Knut A. Andreassen tviler sterkt på at noen av disse vil endre vesentlig på det som forventes å være mer og mer sannsynlig: At vi får renteheving i september.

På Oslo Børs er resultatsesongen over og det eneste på deres finanskalender er årsrapport fra Oceanteam, mens Gyldendal og Grieg Seafood avholder ordinær generalforsamling.   

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå