Spenning om antall rentehevinger

Fed kommer trolig til å heve renten i dag, men spørsmålet er hvor mange flere rentehevinger 2018 har i seg.


<p><b>VIKTIG BESLUTNING:</b> «Alle» venter at Fed-sjef Jerome Powell skal heve renten i dag.</p>

VIKTIG BESLUTNING: «Alle» venter at Fed-sjef Jerome Powell skal heve renten i dag.

«Alle» venter at Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed), i kveld vil heve renten 25 basispoeng, til intervallet 1,75 til 2 prosent, eller som Handelsbanken skriver i onsdagens morgenrapport: «Dette er bankers».

Men selv om rentehevingen virker vedtatt allerede, er det andre punkter fra Fed som kan gi markedsutslag.

Klokken 20.00 i kveld slipper Fed sin uttalelse med sentralbankens økonomiske utsikter og rentebane. Markedet vil være på utkikk etter hint om hvor mange rentehevinger vi får i år.

Tre eller fire rentehevinger i 2018

Da sentralbanken hevet renten i mars holdt de fortsatt på planen om totalt tre rentehevinger i 2018, men ekspertene strides ifølge CNBC om hvorvidt man også kan få en fjerde renteheving i desember. Dersom Fed høres mer optimistiske ut på økonomiens vegne, hever rentebanen, eller annonserer at Fed-sjef Jerome Powell vil avholde pressekonferanse etter hvert møte, er dette alle «haukete» signaler.

 <p><b>DOT-PLOT:</b> Slik ser det såkalte «dot-plot»-diagrammet til Federal Reserve ut. Grafen viser renteprognosene til de enkelte representantene i Fed-styret. </p>

DOT-PLOT: Slik ser det såkalte «dot-plot»-diagrammet til Federal Reserve ut. Grafen viser renteprognosene til de enkelte representantene i Fed-styret. 

En klar indikasjon kan man få ved å se på Feds såkalte «dot plot» et diagram med anonyme Fed-representanters renteprognoser. Diagrammet viser enn så lenge totalt tre rentehevinger i år, men basert på plasseringen av punktene kan små endringer peke i retning av en renteheving i desember – noe som vil bli sett på som et klart signal på at Fed blir mer aggressive.

Sentralbanken er også ventet å heve sin prognose for vekst i bruttonasjonalprodukt fra nåværende median-anslag på 2,7 prosent i 2018. Økonomene venter at andre kvartal vil bikke 3 prosent.

Handelskrig

Powell vil etter alt å dømme bli spurt om de økonomiske konsekvensene av en handelskrig. Per i dag er ikke effektene store nok til å gå ut over økonomien, men Powell må sannsynligvis svare på hva som skjer dersom handelskrigen vokser seg større.

– Dersom vi får en stor handelskrig med Kina knyttet til tonn på biler, er vi i resesjon i 2019, sier sjeføkonom i Diane Swonk, Grant Thornton, til CNBC.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå