Republikanerne går med på å øke gjeldstaket

Republikanerne bøyer av i striden med president Barack Obama og sier ja til at USA kan ta opp mer i lån de neste tre månedene.

<p><b>JA TIL MER LÅN:</b> President Barack Obama går tur med White House Chief of Staff Jack Lew, og Obama skal være lettet over at gjeldstaket kan heves.<br/></p>

JA TIL MER LÅN: President Barack Obama går tur med White House Chief of Staff Jack Lew, og Obama skal være lettet over at gjeldstaket kan heves.

et har lenge pågått en bitter strid i Kongressen om det amerikanske statsbudsjettet, og politikerne har ikke klart å bli enige om en avtale om å heve det såkalte gjeldstaket.

Les også: En ny pengepolitikk

Sa endelig ja

Republikanerne har stått hardt på at det må kuttes i offentlige utgifter samtidig som gjeldstaket økes. Noe annet støttes ikke av det amerikanske folk, ifølge republikaneren John Boehner, leder for Representantenes hus.

Men ledende republikanere sa fredag at de er rede til å si ja til at USA kan ta opp mer lån, i hvert fall de neste tre månedene.

Representantenes hus skal stemme over forslaget om midlertidig øking av gjeldstaket i neste uke.

Advarer om kaos

Obama har advart om økonomisk kaos og mislighold av den amerikanske statsgjelden hvis ikke USA låner mer penger.

– Det ville vært en selvpåført skade på økonomien, sa Obama på sin siste pressekonferanse før han mandag tas i ed for en ny periode som president.

De folkevalgte må heve gjeldstaket innen midten av februar for å unngå at pengekrana bli skrudd igjen for en rekke offentlige tilbud og etater.

– Ingen lønn til politikerne

Representantenes hus har godkjent Obamas budsjett hvert år under hans presidentskap. Men Senatet har ikke vedtatt et eneste ett på fire år.

Dersom det heller ikke denne gang blir en budsjettavtale, vil også de folkevalgte på Capitol Hill være blant dem som får merke det.

– Kongressrepresentantene vil ikke få utbetalt lønn av det amerikanske folk for å mislykkes i jobben sin. Intet budsjett, ingen lønn! advarer Eric Cantor, Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus.

Les også: Norske eksperter tror amerikansk resesjonsfare er overdrevet

På forsiden nå