- Synes ikke vi skal være så depressive

Det lysner i Europa, ifølge toppsjefen i Norges største bank.

<p>POSITIV: DNB-sjef Rune Bjerke mener at folk må slutte å være så depressive og negative med tanke på ståa i Europa.</p><p> </p>

POSITIV: DNB-sjef Rune Bjerke mener at folk må slutte å være så depressive og negative med tanke på ståa i Europa.

 

Har det snudd nå?

Ja, det finnes tegn til det, ifølge DNB-sjef Rune Bjerke.

- Jeg synes ikke vi skal være så depressive og negative, sa konsernsjefen da at han torsdag ble spurt om situasjonen i Europa er reddet.

Svaret på det er trolig ja, ifølge banktoppen, som ga uttrykk for at det som måtte være av markedsfrykt og -uro i øyeblikket, er overdrevet.

Han holdt i går et innlegg på handelshøyskolen BIs konferanse «Fremtidens næringsliv», og avslørte samtidig en nyvunnen europaoptimisme i Norges største bank.

Et viktig tegn på at det lysner i tunnelen er at statsrentene i Italia er på god vei ned, påpekte DNB-sjefen.

Les mer: Ingen rentehopp etter nedgradering

Lysere utsikter

Bjerkes kommentarer sammenfaller med DNBs «Økonomiske Utsikter», som ble oppdatert senest onsdag denne uken.

I rapporten kommer det frem at DNBs økonomer spår en løsning i eurosonen i løpet av våren.

«Vårt hovedsyn er at medlemslandene vil gjøre hva de kan for å avverge at Italia eller andre store eurosoneland går konkurs. Dette synet hviler på at de økonomiske og politiske kostnadene knyttet til en italiensk statskonkurs og et etterfølgende sammenbrudd i eurosonen er enorme.»

Og hvis denne løsningen kommer, vil veksten i Europa komme tilbake i andre halvår.

Lettere interbankmarked

Norges største bank er dermed mer positiv i øyeblikket enn på lang tid, selv om Bjerke allerede for to uker siden ga uttrykk for at de første dagene av 2012 hadde vært preget av et lettere lånemarked mellom bankene.

- Men den skikkelige trøkken som man venter på i markedene, den har vi ikke fått ennå, sa Bjerke til E24 i begynnelsen av januar.

Helgardering

Men selv om DNB nå tror på en løsning rimelig raskt, brukes likevel store deler utsikt-rapporten til å beskrive hva som vil skje dersom det ikke kommer en løsning, og eurosamarbeidet heller går mot full kollaps.

Det kan utløses av at Italias statsrenter stiger så mye at landet - som har for mye gjeld til å bli reddet av EU og IMF - misligholder forpliktelsene.

«Det vil i så fall bli den største statskonkursen i nyere tid,» skriver DNBs sjeføkonom Øystein Dørum i rapporten.

Les mer: Disse er ille ute uansett

På forsiden nå