Hit ser investorene i 2017

Russland, India, brasilianske selskapsobligasjoner og billig meksikansk peso. Dette er blant investorenes favoritter i 2017.


<p><b>MOSKVA:</b> Nyttårsrakettene lyste opp himmelen over Russlands hovedstad, og investorene ser lyst på mulighetene for å tjene penger i landet i 2017.</p>

MOSKVA: Nyttårsrakettene lyste opp himmelen over Russlands hovedstad, og investorene ser lyst på mulighetene for å tjene penger i landet i 2017.

Såkalte «fremvoksende markeder» er blant investor-favorittene for 2017, skriver Bloomberg.

Det er spesielt de fremvoksende økonomiene med bedring i det politiske klimaet, og som ikke er sårbare for krumspring fra USAs påtroppende president, som peker seg ut som investeringsmål. 

Russland

Ifølge UBS Group AG kan «carry trade» i rubel, potensielt kan gi en avkastning på 26 prosent over de neste tolv månedene.

«Carry trade» er en investeringsstrategi som går ut på at investor tar opp lån i lave rentevalutaer for så å investere i høyrentevalutaer.

Russiske rubler fremstår som den mest attraktive valutaen for denne typen investeringer.

Valutastrateg i DNB, Magne Østnor, forteller til E24 at «carry trade» er kjent for å gi god avkastning i lengre perioder, stikk i strid med det man lærer om renteparitet på skolen. Men at tapene kan bli betydelige.

– Man sikrer en viss fortjeneste ved å låne billig og investere til høyere rente, men man tar også betydelig valutarisiko, sier Østnor.

– En renteforskjell på to prosentpoeng er mye i dagens renteverden. Men at en valutakurs går to prosent over en kort periode, det skjer hele tiden. Carry trade er et valutakurs-bet, sier han.

 <p><b>INVESTERINGSMÅL?</b> Russland, her ved president Vladimir Putin.</p>

INVESTERINGSMÅL? Russland, her ved president Vladimir Putin.

Hvorvidt det kan lønne seg, sier Østnor at avhenger helt av hvilken valuta man handler i. Men å satse på at rubel styrker seg mot dollar tror ikke valutastrategen høres ut som en spesielt god strategi.

– Russland er på vei opp fra den kraftige lavkonjunkturen de har vært nede i, og det ser bedre ut for russisk økonomi. Vi tror imidlertid ikke at Russland kommer til å storme frem i tiden fremover. Produktivitet er lav, demografien svak og finanspolitikken anstrengt. De opparbeidet seg ikke særlige reserver da oljeprisen var høy tidligere, sier Østnor.

Høye oljepriser trekkes frem som noe som vil slå positivt ut for Russland i 2017.

India

Muligheter for en mer proteksjonistisk retning fra USA under Donald Trump, gjør Sør-asiatiske aksjer og obligasjoner mer attraktive.

Seniorstrateg i Nordea Wealth Management, Sigrid Wilter Slørstad sier til E24 at India er et av landene som fremstår best rustet mot en potensielt mer proteksjonistisk politikk fra USA.

– Relativt sett så handler ikke India så mye med USA, og har sammenlignet med andre land i Asia en litt mer lukket økonomi. I tillegg er ikke industrisektoren like stor, så en nedgang i eksporten totalt sett vil ikke slå like hard ut for India som en del andre land, sier Slørstad.

Hun trekker frem at det også er forventet en høy inntjeningsvekst for indiske selskaper fremover – konsensusestimater viser forventet inntjeningsvekst på 19 prosent i 2017.

 <p><b>MUMBAI:</b> Havnen i Mumbai er inngangsporten om man kommer sjøveien for å investere i India.</p>

MUMBAI: Havnen i Mumbai er inngangsporten om man kommer sjøveien for å investere i India.

Statsminister Narendrea Modis beslutning om å trekke sedlene Rs. 500 og Rs. 1000 (500 og 1000 indiske rupi) ut av markedet, har ført til noe lavere aktivitet den siste tiden. Mandag falt indisk PMI (ledende) under 50, noe som forteller om en nedgang for vareflyten for landets bedrifter.

– Det er ikke bra, men ser man på effekten totalt sett så vil det han en kortvarig og midlertidig effekt. På kort sikt skaper det utfordringer, men målet er å bekjempe korrupsjon, og dette er et steg i riktig retning, sier hun.

Etter planen skal India innføre en ny skattereform til våren, der landet går fra å ha egne skattesystemer i hver enkelt stat, til et system som omfavner hele landet. Slørstad sier at også dette kan gi en negativ effekt på kort sikt, men i likhet med grepet om å fjerne sedlene av høye valører vil det slå positivt ut over tid.

– Dette er et steg i riktig retning mot å effektivisere økonomien, og gjøre den mer næringsvennlig, sier hun

 <p><b>AY, CARAMBA!</b> Folk krysser foran katedralen på Plaza de la Constitución i Mexico by.</p>

AY, CARAMBA! Folk krysser foran katedralen på Plaza de la Constitución i Mexico by.

Mexico

Pesoen er den mest attraktive valutaen blant landene i Latin-Amerika. Ikke bare er pesoen billig, men den vil også dra nytte av en aggressiv meksikansk sentralbank. At Donald Trump virker å være litt mindre proteksjonistisk enn først antatt trekkes også frem som positivt, ifølge Enrique Diaz-Alvarez i Ebury Partners.

Brasil

Petrobras obligasjoner er fortsatt «billige», den brasilianske sentralbankes Coco-obligasjoner (Contingent Convertible Bonds) har fortsatt oppside. Coco-obligasjoner er betinget konvertible obligasjoner, som gir banken mulighet for å konvertere gjeld til egenkapital.

I tillegg vil gruveselskapet Samarco vil sannsynligvis gjenoppta driften i løpet av året og reforhandle obligasjonene, ifølge Carlos Gribel, i Andbanc Brokerage i Miami.

 <p><b>NYTT ÅR NYE MULIGHETER:</b> Brasil var gjennom et hektisk år i 2016, der president Dilma Rousseff måtte gå i vanære i september. Investorer ser landet som attraktivt i 2017.</p>

NYTT ÅR NYE MULIGHETER: Brasil var gjennom et hektisk år i 2016, der president Dilma Rousseff måtte gå i vanære i september. Investorer ser landet som attraktivt i 2017.

– Det er positivt for økonomien at råvareprisene har tatt seg noe opp og at den svært høye inflasjonen har falt. På den annen side har valutakursen styrket seg markert det siste året, sier seniorøkonom i DNB Markets Knut A. Magnussen.

Selv om utviklingen har bedret seg det siste året sier Magnussen at resesjonen i landet enda ikke er over, og at de forventer at bruttonasjonalprodukt (BNP) vil avta også i 2017, med i underkant av én prosent. Fra og med 2018 forventer DNB at landet ikke lenger vil ha fall i økonomien.

– Bedriftene har trolig blitt mer positive både fordi råvareprisene har tatt seg opp og fordi den nye regjeringen fremstår som mer næringslivsvennlig enn den forrige, sier Magnussen.

Saken fortsetter under annonsen.

Prisene på sukker, soya og kaffe har gått markant opp, og i tillegg er det en mindre oppgang for prisen på jernmalm, dette er dog ikke bare positivt påpeker seniorøkonomen.

– På den annen side har valutakursen styrket deg markert, noe som rammer eksportindustrien.

 <p><b>HOVEDSTADEN:</b> Utsilkt over Santiago, Chiles hovedstad.</p>

HOVEDSTADEN: Utsilkt over Santiago, Chiles hovedstad.

Chile

Landet vil dra fordeler av økt pris på kobber, og at de forventes å føre en mer forretningsvennlig politikk etter presidentvalget i 2017, ifølge Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co. og BTG Pactual Group.

Chile er verdens desidert største kobber-produsent, og utsiktene om økte infrastruktur-investeringer i USA gjør at selskaper knyttet til kobber-produksjonen er på vei oppover.

 <p><b>PÅ SAVANNEN:</b> Sør-Afrika og safariturismen har lenge vært en hit blant turistene. Nå kan landet også i større grad lokke investorer.</p>

PÅ SAVANNEN: Sør-Afrika og safariturismen har lenge vært en hit blant turistene. Nå kan landet også i større grad lokke investorer.

Sør-Afrika

Enkelte investorer ser på at president Jacob Zumas får redusert sin makt som positivt for sørafrikanske aksjer og obligasjoner. Det trekkes spesielt frem at enkelte mener landet vil gjøre mye for å unngå en nedgradering av statsgjelden.

Indonesia

Mange av landets største selskaper er enten innenlandsfokuserte forbrukerbedrifter eller knyttet til gruvedrift. Dersom kull- og nikkelprisene fortsetter å stige i 2017 vil dette slå positivt ut.

Indonesias høyrenteobligasjoner har vært en favoritt blant investorer i flere år, spesielt da underskuddet på nasjonalregnskapet har falt betydelig de siste årene. Dette gjør også landet mindre sårbare for høyere amerikanske lånekostnader.

 <p><b>GIGANT:</b> Indonesia har hele 250 millioner innbyggere. Her fra hovedstaden Jakarta.</p>

GIGANT: Indonesia har hele 250 millioner innbyggere. Her fra hovedstaden Jakarta.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå