Putin tror oljeprisen stabiliserer seg på 55 dollar neste halvår

Russlands president Vladimir Putin sier også at landets planlagte oljekutt «nesten ikke vil ha noen innvirkning på det totale produksjonsvolumet».


<p><b>KJENT STIL:</b> Vladimir Putins årlige pressekonferanse varte i tre timer og 55 minutter.</p>

KJENT STIL: Vladimir Putins årlige pressekonferanse varte i tre timer og 55 minutter.

Lille julaften gjennomførte Vladimir Putin den årlige TV-sendingen med spørsmål fra presse og menigmann.

Det direktesendte programmet er blitt en tradisjon for den russiske presidenten, og som vanlig tok han for seg en lang rekke temaer – alt fra rising av barn (Putin frarådet) til hackingen av Det demokratiske partiet i USA (Putin avviste anklagene).

Vil stabilisere oljeprisen

I seansen, som varte i tre timer og 55 minutter, uttalte presidenten seg som hør og bør også om Russlands økonomi.

Ifølge den Putin-kontrollerte nettavisen Sputnik sa han at Opecs og Russlands planlagte oljekutt vil tilføre 28,6 milliarder dollar til det russiske budsjettet på grunn av høyere oljepriser.

– Vi tror at oljeoverskuddet i markedet vil forsvinne første halvdel 2017 og at oljeprisen vil stabilisere seg. Vi baserer oss på at prisene stabiliserer seg på dagens nivå, sa Putin.

Oljeprisen er i dag rundt 55 dollar fatet.

Presidenten uttalelser strider med forventningene til enkelte analytikere, som ikke tror kuttene vil redusere oljelagrene neste år. Faren for at avtalen ikke følges opp som lovet, er stor, mener blant annet Bloomberg.

Nesten ingen innvirkning

Putin sa også at produksjonskuttet som Russland har forpliktet seg til – 300.000 fat per dag – vil ha liten betydning for landets totale produksjon.

– Det blir en gradvis reduksjon som nesten ikke vil ha noen innvirkning på det totale produksjonsvolumet. Det er helt akseptabelt for oss. Men vi forventer at det vil føre til økte oljepriser, noe som allerede har skjedd, sa Putin.

Den russiske presidenten uttalte videre at han forventer at landets BNP vil falle med 0,5 eller 0,6 prosent når året er omme.

I tredje kvartal sank Russlands BNP med 0,4 prosent.

Til tross for den svake økonomien vil ikke Putin røre landets forholdsvis lave inntektsskatt. Russland har en flat inntektsskatt på 13 prosent, og Putin vil ikke endre på denne, sa han.

Han gjentok også tidligere uttalelser om at forsvarsbudsjettet skal kuttes i neste år. Forsvar vil være 3,3 prosent av BNP i 2017, mot 4,7 prosent i år.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå