Russland hever renten for første gang siden 2014

Uventet høy prisvekst tvinger frem renteoppgang i Russland. Nå åpner den russiske sentralbanken for flere rentehevinger. 


<p><b>RENTEHOPP:</b> Den russiske sentralbanken hever renten for første gang siden 2014. </p>

RENTEHOPP: Den russiske sentralbanken hever renten for første gang siden 2014. 

Russland hever styringsrenten for første gang siden landets valutakrise i desember 2014. Det fremkommer i en kunngjøring fra den russiske sentralbanken fredag ettermiddag. 

Den russiske sentralbanken hever renten 0,25 prosentpoeng til 7,50 prosent. 

Under en pressekonferanse etter rentebeslutningen sa sentralbanksjef Elvira Nabiullina at renteøkningen var helt nødvendig etter at man nå nærmer seg inflasjonsmålet på 4 prosent raskere enn forventet.

– Vi venter at inflasjonen vil ligge mellom 3,8 og 4,2 prosent i utgangen av 2018. Vi venter inflasjonen vil ligge på mellom 5 og 5,5 prosent i utgangen av neste år, sa Nabiullina, som senere i pressekonferansen også åpnet for en inflasjon opp mot 6 prosent i 2019.

 <p>Sentralbanksjef Elvira Nabiullina i Den russiske sentralbanken</p>

Sentralbanksjef Elvira Nabiullina i Den russiske sentralbanken

Hun understreket at banken i løpet av 2020 forventer at inflasjonen er tilbake på 4 prosent. 

I august steg inflasjonen til 3,1 prosent noe som var mer enn sentralbanken hadde ventet på forhånd.

Åpner for flere rentehevinger

Det var på forhånd ventet at sentralbanken ville holde renten på 7,25 prosent, ifølge konsensus innhentet av Reuters

Sentralbanken venter at inflasjonen vil stige 5,5 prosent neste år før den går tilbake mot målet på fire prosent i 2020.

– Sentralbanken vil vurdere nødvendigheten av flere økninger i styringsrenten, på bakgrunn av inflasjonen og økonomisk dynamikk mot prognosen, samt risiko som følge av eksterne forhold og reaksjonen i finansmarkedene, heter det i meldingen.

Nabiullina sier på pressekonferansen at de ikke forventer at dette blir starten på en periode med stadige rentehevinger, men kan heller ikke utelukke det.

De siste årene har Russland opplevd gjentatte rentekutt. I 2014 opplevde landet en valutakrise som førte til en rentetopp på 17 prosent i 2015. Siden den gang har renten blitt kuttet hele 15 ganger. 

– Vil unngå tyrkisk situasjon

Sjeføkonom Tatiana Evdokimova i Nordea Markets avdeling i Russland, skriver i en kommentar at sentralbanken med renteøkningen prøver unngå samme situasjon som man den siste tiden har sett i Tyrkia.

 Hun omtaler samtidig pressemeldingen fra sentralbanken som drastisk forandret fra tidligere.

– Frasen om å ta styringsrenten ned til et nøytralt nivå i 2019 er borte fra pressemeldingen og samtidig åpner sentralbankens for flere hevinger avhengig av ytre forhold, skriver Evdokimova. 

Rubelen styrkes på rentedommen og er opp 1,13 prosent mot dollaren fredag.

– Rubelen liker beslutningen, men det er lite trolig at dette er starten på en trend siden tøffe sanksjoner fortsatt gir høy risiko, skriver Evdokimova. 

På forsiden nå