Så mye penger har de lånt fra Norge

Seks land har til sammen lånt 578 milliarder kroner hos Oljefondet. Det tilsvarer en gjeld på 450.000 kroner per norske familie.

DISSE SKYLDER OSS PENGER: Barack Obama og USA skylder Norge 217 milliarder, Tyskland og Angela Merkel skylder oss 61 milliarder, Silvio Berlusconi og Italia har 44 milliarder i gjeld til Norge og David Cameron og Storbritannia skylder Norge 107 milliarder kroner.
DISSE SKYLDER OSS PENGER: Barack Obama og USA skylder Norge 217 milliarder, Tyskland og Angela Merkel skylder oss 61 milliarder, Silvio Berlusconi og Italia har 44 milliarder i gjeld til Norge og David Cameron og Storbritannia skylder Norge 107 milliarder kroner.

Oljefondet taper penger så det griner - og samtidig skylder verdens stormakter oss enorme summer.

De tre siste månedene har oljefondet tapt 284 milliarder kroner, viser kvartalsrapporten som kom i går.

LES OGSÅ: Oljefondet har tapt 284 milliarder

Og det kan bli verre:

Årsaken er at oljefondet ikke bare kjøper aksjer, men også låner ut penger ved å kjøpe obligasjoner i andre land.

Norge har i dag kjøpt obligasjoner, altså lånt penger, til blant annet disse landene:

  • Japan: 72 milliarder kroner. Pr. norske familie: 35.000 kroner
  • Frankrike: 77 milliarder kroner. Pr. norske familie: 35.000 kroner
  • Storbritannia: 107 milliarder kroner. Pr. norske familie: 49.000 kroner
  • Tyskland: 61 milliarder kroner. Pr. norske familie: 28.000 kroner.
  • Italia: 44 milliarder kroner. Pr. norske familie: 20.000 kroner
  • USA: 217 milliarder kroner.Pr. norske familie 99.000 kroner.

Oppriktig bekymret

Dersom en ny finanskrise rammer verden, vil flere av landene få problemer med å gjøre opp gjeld.

Investor Øystein Stray Spetalen har sagt det en rekke ganger før - og gjør det igjen: Han er oppriktig bekymret for at oljefondet er i ferd med å spille bort fremtidens pensjoner.

- Jeg ber innstendig, på vegne av det norske folk, at Stortinget griper inn og stanser oljefondets gambling med våre pensjonspenger. Det er galskap, sier han.

- At 44 milliarder kroner av våre fremtidige pensjoner er i Italia, som har tredje mest statsgjeld i verden, er ufattelig, mener Stray Spetalen, og fyrer løs i kjent stil:

- Hvis du spør det norske folk om de vil bruke litt mer penger på bedre veier, eller brenne dem av på Berlusconi slik at han kan gi pensjon til folk som ikke vil jobbe - hva vil de svare? Det er lov å snu. Oljefondet er nå så stort at det er en drivkraft i seg selv. Jeg ber beslutningstagerne stoppe opp og sikre oljefondet et mandat som sikrer at vår felles formue forvaltes mer forsiktig.

Bred oppslutning

Det vil nok ikke skje foreløpig.

- Det er bred oppslutning om fondets investeringsstrategi, og det har tidligere vist seg klokt å holde fast ved denne langsiktige strategien når det er uro i finansmarkedene, sier statssekretær i Finansdepartementet, Hilde Singsaas (Ap).

Samtidig åpner hun for at det kan komme nye retningslinjer på sikt.

- Vi jobber hele tiden med å utvikle strategien og vil komme tilbake til andelen investert i Europa i en stortingsmelding neste år.

LES OGSÅ:

På forsiden nå