SANNER: - De verste problemene er ikke løst

Høyres Jan Tore Sanner advarer regjeringen mot å bli en «status quo»-regjering.

På regjeringens budsjettkonferanse søndag presenterte finansminister Sigbjørn Johnsen nye utsikter for norsk økonomi. Det endrer forutsetningene for neste års statsbudsjett dramatisk.

Ifølge flere kilder Dagens Næringsliv har snakket med vil regjeringen bare måtte kutte to milliarder kroner i 2011-budsjettet, ikke mellom 5 og 10 milliarder slik lekkasjene som har versert i media den siste uken har antydet.

Det får stortingsrepresentant og Høyres nestleder Jan Tore Sanner til å frykte at regjeringen vil sno seg unna ubehagelige, men høyst nødvendige prioriteringer.

- Det er nesten som om man hører et lettelsens sukk fra regjeringen, som tenker "nå trenger vi ikke gjøre noen kutt likevel". Dette kan lett føre til at de rødgrønne blir en "status quo"-regjering der lite endres. Samtidig er det nettopp nå det er helt avgjørende at de ikke tar minste motstands vei, sier Sanner til E24.

- Kortvarig pusterom

I 2010-budsjettet ble det anslått at staten kom til å bruke hele 44,5 milliarder over det handlingsregelen tilsier. Handlingsreglen tilsier at regjeringen i snitt kan bruke 4 prosent av Oljefondet hvert år. I gode år skal bruken være mindre, mens i dårlige år som i 2009, kan man gå utover 4 prosents-grensen.

Ifølge de nye anslagene som står sentralt i regjeringens budsjettarbeid ligger staten nå an til å bruke 15 milliarder mindre enn dette i 2010, og vil dermed bruke rundt 30 milliarder mer enn det handlingsregelen predikerer, ifølge DN.

Det vil gjøre det betydelig lettere å få 2011-budsjettet spikret. Pusterommet vil imidlertid ikke vare lenge, advarer Sanner.

- Vi vet at utgiftene til pensjon, helse og eldreomsorg vil vokse kraftig etter 2020. Derfor vil det være fullstendig galt å lene seg tilbake uten å gjøre noen særlige grep, bare fordi tallene justeres i regjeringens favør denne gangen.

Nettopp den fremtidige økningen i pensjonsutgiftene bød på problemer da regjeringen møttes på Thorbjørnrud. Finansminister Sigbjørn Johnsen foreslo blant annet å øke nivået på egenandelene i helse- og omsorgssektoren, samt å legge på nye egenandeler på totalt 1 milliard kroner. Det møtte sterk motstand fra flere av medlemmene i regjeringen, også i Johnsens eget parti Ap.

- Regjeringen er sammensatt slik at det er vanskelig å gjennomføre nødvendige reformer. Jeg håper likevel ikke at finansministeren gir opp å gjøre den tøffe jobben etter budsjettkonferansen. Det vil isåfall gi alvorlige følger i fremtiden, sier Sanner.

- Norge er overadministrert

Sanner er også bekymret over utviklingen i arbeidsmarkedet i kjølvannet av krisen. Han peker på at det har forsunnet 65.000 arbeidsplasser i private bedrifter i løpet av det siste året. Samtidig har offentlig sektor svulmet opp og omfatter nå 25.000 flere ansatte.

- Dette er ikke en bærekraftig utvikling som løser problemene på sikt. Regjeringen må legge om kursen, de kan ikke fortsette å løse alle problemer ved å trappe opp bruken av offentlige midler.

Nå ønsker han økt fokus på offentlig effektivitet.

- Norge er overadministrert, og dette er noe som bare har blitt verre de siste årene. Vi er inne i et viktig tiår der det bør komme store reformer i offentlig sektor, slik at det kan frigjøres mer til kunnskap og samferdsel. Ved å ikke adressere disse problemene nå ødelegger regjeringen for fremtidens velferd, tordner Høyre-politikeren.

Selv foreslår han å lette situasjonen for små og mellomstore bedrifter som skaper jobber i næringslivet. Sanner oppfordrer dessuten regjeringen til å åpne opp for mer konkurranse, og gjennomføre "nødvendige endringer i kommunestrukturer og forvaltningsnivåer".

Hollandsk syke

Forslagene vil også gjøre det lettere å redusere faren for "hollandsk syke", som både sentralbanksjef Svein Gjedrems og BI-professor Hilde Bjørnlands har advart mot.

- Alternativet til reformer er overforbruk av oljepenger, som vil bidra til sterkere kostnadsvekst.

Dermed mister eksportbedriftene, som allerede sliter med høye kostnader, ytterligere konkurransekraft.

- Derfor må Johnsen ikke la seg friste til å bruke de nye budsjettallene som hvilepute.

Les flere nyheter på E24

På forsiden nå