- Vi har ti år på oss

Det er nå Norge legger grunnlaget for hva vi skal leve av etter olje, mener Høyres Jan Tore Sanner.
BEKYMRET: Solen vil etter hvert gå ned over den norske oljevirksomheten. Det kommende tiåret må handle om hvordan Norge skal klare seg uten oljeinntekter, mener Høyres Jan Tore Sanner.
BEKYMRET: Solen vil etter hvert gå ned over den norske oljevirksomheten. Det kommende tiåret må handle om hvordan Norge skal klare seg uten oljeinntekter, mener Høyres Jan Tore Sanner.

- De store finanspolitiske utfordringene ligger ti år frem i tid for Norge. Da vil inntektene fra olje- og gassvirksomheten falle og de offentlige utgiftene til pensjoner, helse og omsorg øke, skriver Høyres finanpolitiske talsmann Jan Tore Sanner i en e-post til E24.

- Derfor må vi bruke dette tiåret til å skape bærekraftig vekst i økonomien slik at vi kan finansiere velferdsutfordringene og effektivisere og modernisere offentlig sektor slik at vi kan få mer ut av ressursene, legger han til.

LES OGSÅ:

Krever større satsning på kunnskap

Etter først å ha steppet inn for Kaci Kullmann Five i regjering fra 1989 til 1990 ble Sanner valgt inn på eget mandat fra Akershus i 1993. Han går dermed snart inn i sitt 20. år på Stortinget.

Siden 2005 har han vært andre nestleder av Finanskomiteen.

Det kommende året lover han at opposisjonen skal utfordre regjeringen i diskusjonen om hvordan Norge best kan forberede seg på lavere olje- og gassinntekter.

- De rødgrønne mangler vilje til å investere i forskning, kunnskap og infrastruktur som vil bidra til vekst i økonomien, og de mangler evne til å gjøre noe med det overadministrerte Norge, sier Sanner.

Høyre, som i henhold til en fersk Norstat-måling er Norges klart største parti, har planen klar for hvordan utfordringene helst bør angripes.

- Frem til 2020 har vi fremdeles et handlingsrom i norsk økonomi, som må benyttes til å skape vekst i økonomien som kan bære fremtidens velferdsutfordringer. Dette må gjøres gjennom satsning på kunnskap/forskning, samferdsel og annen infrastruktur og vekstfremmende skattelettelser. I tillegg må vi redusere byråkratiet i offentlig sektor, sier Sanner.

LES OGSÅ: Soleklart borgerlig flertall

- Bunnsolid

2010 har vært et år preget av statsgjeldsproblemer, høy arbeidsledighet og magre vekstutsikter hos Norges nære handelspartnere i Europa.

I sitt ferske "Verden i 2011" spår tidsskriftet The Economist at også 2011 blir et knalltøft år for verdensdelen, og at de varslede budsjettinnstrammingene i EU-landene vil bremse veksten ytterligere.

Sanner tror likevel ikke det finnes noen vei utenom.

- Budsjettene må strammes inn slik at debitorene får råd til å betale renter og avdrag. Jeg har ingen tro på en rask vei ut av krisen. Europeiske land må styrke innovasjonsevnen og konkurranseevnen, sier Sanner.

Norge kan imidlertid ikke sammenliknes med verstinglandene i eurosonen.

- Norsk økonomi er gjennomgående bunnsolid. Men jeg frykter at konkurranseevnen til norsk næringsliv svekkes ytterligere, slik at vi mister flere industriarbeidplasser. Manglende eller svak vekst i Europa og USA kan også svekke veksten i norsk økonomi, sier Sanner.

LES OGSÅ: Kort oppsummert: Dette er krisen i eurosonen

Les flere økonominyheter på E24.

På forsiden nå